Двустранни преговори и дипломатически совалки се водят преди срещата на върха в понеделник между Европейския съюз и Турция за решаване на бежанската криза.

Днешната среща в Париж на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд обаче все още не дава отговор на въпроса как Европа ще остане единна в решаването на проблема.

За да има надежда за конкретни решения в понеделник и шанс за убеждаване на останалите европейски партньори, днес Ангела Меркел и Франсоа Оланд демонстрират единство по въпроса за бежанската криза.

На всяка цена трябваше да бъде разсеяно впечатлението от последните седмици, че Франция има различна позиция от тази германския канцлер относно приема на бежанци в Европа. Наложително беше Ангела Меркел да не бъде сама в опитите си да спре разцеплението в Европа и в Шенгенското пространство, предизвикано от драматичната бежанската криза. Тази мисия, поне привидно, беше изпълнена.

„Ние, Германия и Франция, имаме пълно разбирателство, че трябва да защитим външните граници на Съюза. Трябва да запазим свободата в Съюза, като стъпка по стъпка премахнем контрола по вътрешните граници”, коментира Меркел.

„Когато дойдат на европейската граница, ние трябва да знаем техния произход, откъде са минали, както и техните права, особено когато става дума за даване на убежище”, подчерта Оланд.

В понеделник европейските лидери трябва да убеждават Турция да спази ангажиментите си за спиране на потока на бежанци към Гърция.

Цената, която Европа плаща на Анкара за това, е 3 милиарда евро. Но изявленията днес на Ангела Меркел и Франсоа Оланд, че Турция трябва да покаже добра воля, изглеждаха по-скоро пожелателно. Защото на практика нищо конкретно не задължава Турция да сътрудничи.