Година след нападението над редакцията на сатиричното издание „Шарли ебдо”, при която бяха убити 12 души, парижки квартал отново беше блокиран от полицията.

Причината – мъж атакува полицейско управление в 18 район на френската столица днес по обяд. Той е застрелян от органите на реда, а един от полицаите е ранен. Нападателят опитал да влезе в сградата на полицията въоръжен.

Мъжът е викал "Аллах е велик", опитвайки се да атакува полицай, каза правителствен източник, цитиран от АФП.

У него не са открити документи за самоличност, но е намерен телефон, както и лист хартия със знамето на "Ислямска държава" и текст на арабски, с който тя поема отговорност, съобщиха от парижката прокуратура.

Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов и началникът на полицията бяха на мястото на инцидента.

Бдителността и истинският професионализъм на полицейските служители позволи да бъде неутрализиран нападателят, заяви Пиер Бранде, говорител на Министерство на вътрешните работи.

Освен нож, нападателят е носел елек, който приличал на пояс с експлозиви, но се оказало, че бомба не е имало. Новината за инцидента дойде минути след речта на президента Франоа Оланд пред полицаи по повод годишнината от атаките срещу Шарли Ебдо.

Снимка: Twitter

На мястото пристигнаха сапьори. Целият квартал беше напълно отцепен, две училища, които се намират в района, бяха затворени, съобщи френското издание Паризиен. Полицаите наредиха на минувачите да се скрият в магазините.

Заради спряното движение се образуваха големи задръствания.

Снимка: Reuters

„Чух три или четири изстрела към обяд. Работя през нощта и това ме събуди. Когато погледнах през прозореца, видях, че на земята лежи човек, по чието тяло имаше кръв. Към 12.40 часа улицата беше празна, всички магазини бяха затворили”, разказва очевидец.

Изоставен нож на тротоара може да се види на една от снимките, разпространяваща се в Туитър и показваща трупа на нападателя пред полицейското управление.

Независимо от нападенията, французите изглеждат по-решени от всякога да се изправят лице в лице с терора и да не допуснат страха да промени начина им на живот.

Вестник "Шарли Ебдо" излезе с нов брой днес.

Магазинът за кашерни храни, който също стана жертва на нападенията, продължава работи в обичайния си ритъм.

Припомняме ви, че на 20 декември 2014 г. 20-годишен френски гражданин нападна полицаи с нож и викове на арабски "Алах Акбар" в град Жуе-льо Турс в централна Франция.

Нападателят наранил трима служители на реда, единият от които - в лицето, на входа на полицейското управление, преди да бъде убит.

Снимка: Reuters