Косовското опозиционно движение „Самоопределение” спечели предсрочните парламентарни избори в страната с убедителна преднина. Според данни на Централната избирателна комисия партията на бившия премиер Албин Курти получава 47,85% от гласовете, следвана от Демократическата партия със 17,41%, а трета остава падналата от власт Демократическа лига на Косово с 13,08%.

Избирателната активност беше малко над 45%, което е най-големият процент от парламентарните избори през 2010 г. насам.

Въпреки убедителния резултат обаче, „Самоопределение” няма да може да формира мнозинство в парламента, което означава, че движението вероятно ще трябва да обедини сили с поне още една партия, за да управлява. Най-големите противници на Албин Курти приеха резултатите от изборите, но потвърдиха, че те ще бъдат част от опозицията в новия парламент.

Името на Албин Курти, чието предишно правителство беше свалено само два месеца след стъпването му в длъжност, не беше в избирателните бюлетини поради две присъди за криминални престъпления от 2018 г., но косовската конституция не изисква кандидат-премиер да се е включил в изборите, за да опита да състави правителство.

Малка победа и за Белград

„Сръбска листа” спечели всички десет места, запазени за сръбското малцинство в косовския парламент. 96% от гласувалите в сръбските райони подкрепиха партията на Горан Ракич, която често търпи критики от Прищина че е инструмент, с който Белград се меси в косовските вътрешни работи.

От „Сръбска листа” заявиха, че ще продължат да решават съдбата на сръбския народ в Косово в консултация с Белград и сръбския президент Александър Вучич, на когото имат доверие.

Коментирайки резултатите от изборите в Косово, председателят на сръбския парламент Ивица Дачич заяви, че е съществувал план албанците да вземат поне едно от десетте места за сръбското малцинство в косовския парламент и се радва, че хората са разбрали, че „Сръбска листа” е олицетворение на единството. Вучич също поздрави партията за победата, която определи като важна и добра новина.

Каква ще бъде политиката на Албин Курти?

Сред приоритетите по време на предизборната кампания на „Самоопределение” бяха борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебна реформа, икономическа подкрепа за бизнеса, както и „прозрачната, честна и интензивна комуникация с гражданите”.

По отношение на международните отношения партията поставя специален акцент върху сътрудничеството с Албания, което не е изненада предвид политическите възгледи, демонстрирани от Курти в миналото. По време на предизборната кампания при предишните парламентарни избори през 2019 г., той дори подкрепи идеята за обединяването на Косово и Албания.

Снимка: EPA

Курти непрекъснато критикува и позицията на Косово в преговорите със Сърбия. Според него диалогът между двете страни трябва да се основава на условия и реципрочност. На пресконференция след обявяването на първите изборни резултати в неделя вечерта лидерът на „Самоопределение” обяви, че диалогът със Сърбия няма да бъде сред приоритетите му в предстоящото управление.

Хардлайнер в Прищина

Предвид досегашната позиция на Албин Курти по въпроса за преговорите със Сърбия е възможно и без това обтегнатите отношения между двете страни да се влошат, тъй като Курти ще бъде много по-твърд и безкомпромисен от своя предшественик, но той ще се изправи и пред силен натиск от Запад да рестартира преговорите със северната съседка, която все още отрича независимостта на Косово.

Макар и по време на предизборната кампания предполагаемият нов министър-председател да твърдеше, че диалогът между Косово и Сърбия ще бъде неговият „пети или шести приоритет”, в интервюта за международни медии в деня след изборите той заяви, че е готов за диалог със Сърбия „като две равни страни”.

Политическите анализатори вярват, че разговорите между Белград и Прищина ще бъдат възобновени и дори може да навлязат в своята решителна фаза след предстоящите президентски и парламентарни избори в Сърбия през 2022 г.

Международният отзвук

Новото косовско правителство ще разчита и на подкрепата на САЩ. Американското посолство в Прищина вече поздрави „Самоопределение” и посочи, че няма търпение да сътрудничи на новото правителство за постигане на общи цели.

Снимка: EPA

В края на мандата на Доналд Тръмп Косово и Сърбия подписаха споразумение за икономическа нормализация във Вашингтон, а само преди дни новоизбраният президент на Съединените американски щати Джо Байдън изпрати поздравително писмо до президента на Сърбия по случай Деня на държавността, в което недвусмислено призова за взаимно признаване на двете страни. Александър Вучич обаче подчерта, че вече ясно е заявил позицията си по въпроса за независимостта на Косово и тя няма да се промени.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели също подчертаха, че Европейският съюз ще продължи да работи с новоизбраните власти в Прищина, за да помогне за „постигането на осезаем напредък по европейския път на Косово, който преминава през цялостната нормализация на отношенията със Сърбия”.