Полубратът на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Чен-нам, е убит със силно отровното вещество Ви Екс (VX), съобщи малайзийската полиция.

Нервнопаралитичното вещество е химическо оръжие, определено от ООН като оръжие за масово унищожение. Само 10 мг от този нервнопаралитичен агент, или една капка, са достатъчни, за да убият човек за минути, казват експерти.

Органите на реда разкриха, че са били взети проби от окото и лицето на Ким, който почина, след като беше нападнат от две жени миналата седмица на международното летище в Куала Лумпур, докато се готвеше да се качи на полет за Макао.

Едната от двете жени, задържани за покушението, също е пострадала от досега си с отровното вещество, съобщи началникът на малайзийската полиция Халид Абу Бакар.

Нервнопаралитичният агент Ви Екс може да причини гърчове, загуба на съзнание, парализа и спиране на дишането. Той няма вкус и мирис, и хората, изложени на контакт с него, може изобщо да не разберат това. Появява се за първи път във Великобритания през 50-те години на миналия век. Това вещество е трудно за произвеждане, като е известно, че Съединените щати, Русия и още няколко страни имат запаси от него. Северна Корея не е подписала конвенцията, забраняваща Ви Екс.

Според южнокорейски анализатори производството на Ви Екс и зарин е приоритет за севернокорейската програма за химически оръжия. Комунистическата държава обаче отрича това.

За първи път малайзийските власти съобщиха и че ще проверят международното летище в Куала Лумпур и за „радиоактивен материал” във връзка с убийството на Ким Чен-нам.

Властите в Малайзия все още подозират, че Северна Корея е виновна за убийството. Страната обаче отрича да има връзка с инцидента.