Русия и Съединените щати могат ефективно да си сътрудничат, въпреки разногласията помежду си. Това заяви държавният секретар на Съединените щати Джон Кери в началото на срещата в Москва с руския външен министър Сергей Лавров.

Американският първи дипломат е в руската столица в пореден опит за намиране на политическо решение на конфликта в Сирия. По-късно той ще се срещне и с президента Владимир Путин.

Вашингтон разчита на Москва да убеди сирийския президент Башар Асад да се съгласи на преговори с опозицията.

Плановете са да се договори прекратяване на огъня, преди да се пристъпи към политически диалог. Едва след постигането на мир, страните могат да насочат усилията си за справянето с "Ислямска държава", която и Москва, и Вашингтон определят като "заплаха за всяка страна."

"Безусловно проблемът с тероризма не се ограничава само в Сирия..."Ислямска държава" е активна и в Ирак. Има присъствие на терористи в Йемен и в Афганистан", заяви Сергей Лавров.

"Тези са най-лошите терористи. Те атакуват културата, историята и всичко почтено. И не оставят друг избор на цивилизованите страни, освен да се обединят, да се борят с тях и да ги унищожат", заяви Джон Кери.

Снимка: Reuters

Ябълката на раздора между Москва и Запада остава ролята на сирийския президент Башар Асад в бъдещото управление на Сирия.

Друго противоречие възниква около въздушните удари в Сирия, в които участват и двете страни. Вашингтон обвинява Русия, че атакува сили на умерената сирийска опозиция в подкрепа на съюзника си - сирийския президент.

Снимка: Reuters

Москва отхвърля обвиненията и твърди, че бомбардирасамо цели на "Ислямска държава".

Ескперти твърдят, че американският първи дипломат ще се опита да подготви почвата за международна среща за Сирия, планирана за по-късно тази седмица.