Британският премиер официално обяви пред депутатите датата за референдума за бъдещето на Великобритания в Европейския съюз. Камерън предупреди, че при вот за изход от съюза, правителството няма да може да гарантира икономическата и националната сигурност на страната.

По време на обсъждането се появи идея ако британците гласуват за излизане от Евросъюза, да се насрочи втори референдум - за оставане. Камерън отхвърли предложението, като се пошегува: „За съжаление, познавам доста двойки, които започнаха процедура по развод, но не се сещам за съпрузи, които тръгват да се развеждат, за да подновят брачната си клетва”.

По-рано днес тежест във везните за оставане на острова в съюза добави и директорът на Европол Роб Уейнрайт: „Британците биха захвърлили постигнатото от службите за последните 40 години и на Великобритания ще й е много трудно да защитава гражданите си от терористични заплахи”.

Камерън активно защитава сделката, която постигна в края на миналата седмица с европейските си партньори, но гласът на отцепниците във Великобритания става все по-силен и вече си има и образ - бившият кмет на Лондон - Борис Джонсън.

„Преди Борис Джонсън да влезе в спора и да подкрепи кампанията за излизане от Евросъюза везните бяха в полза на оставането. Сега вече залозите вървят 50 на 50”, коментира британски букмейкър.

Референдумът е насрочен за 23 юни.