Британският премиер Дейвид Камерън призова шотландците да не разкъсват съюза, създал Обединеното кралство, и да гласуват против независимостта на Шотландия на референдума на 18 септември, предаде ИТАР-ТАСС.

В статия във вестник „Дейли мейл” Камерън нарича Великобритания „особена страна” и предупреждава, че сега бъдещето й е под въпрос. „Нашият съюз е скъпоценен, не го разкъсвайте”, призовава премиерът.

Той напомня общото историческо минало на Шотландия и другите части на Обединеното кралство, изтъква социалните завоевания на страната, преди всичко системата на здравеопазване, гарантираща безплатно лечение на всички граждани, както и пенсионната система. „Благодарение на това целият свят гледа на Великобритания с благоговение и завист”, пише Камерън.

„Нека никой в Шотландия не се съмнява: ние отчаяно искаме вие да останете, не искаме това семейство на народи да бъде разкъсано на части", призовава Камерън, който в сряда заминава за
Шотландия, за да убеждава лично шотландците да не гласуват за независимост.

До неотдавна привържениците на запазването на Обединеното кралство в сегашния му вид бяха доста повече от искащите независимост. Публикувано в неделя допитване обаче показа, че за отделяне на Шотландия са готови да гласуват 51 на сто от тези, които искат да участват в референдума.