Представянето на Джо Байдън на първия кандидат-президентски дебат беше описано като катастрофално. Очаквано, това разтревожи демократите в страната и повдигна много важен въпрос – трябва ли Байдън да се откаже от президентската надпревара?

За момента няма такива индикации, но нито Байдън, нито основният му опонент Доналд Тръмп са официално номинирани от респективните си партии. Ако Байдън се оттегли от надпреварата, работата на демократите няма да е никак лесна.

„Това не са 60-те години на миналия век. Гласоподавателите избират своя кандидат за президент. Той е кандидатът“, коментира анализатор на Си Ен Ен.

Сегашната изборна система позволява на гласоподавателите да изберат своя фаворит на първични избори. По този начин се предотвратява възможността за политически сделки. Конгресът на демократите, на който номинацията на Байдън трябва да бъде утвърдена, ще се състои през август. Ако водещият кандидат отпадне от кампанията след повечето първични избори или дори по време на конгреса, отделните делегати ще трябва да изберат кандидат директно по време на събитието. Или по време на виртуално гласуване.

Повечето делегати на Демократическата партия в Щатите вече са обещали подкрепата си за Джо Байдън. Това означава, че именно поддръжниците на Байдън ще бъдат тези, които ще изберат неговия заместник.

Снимка: Getty Images

Кой може да замени Байдън?

Основен кандидат за тази позиция е и най-очевиден – това е вицепрезидентът Камала Харис. Освен нея ще има и други кандидат-претенденти в бюлетината.

Уреждането на замяна по време на конгреса ще е много трудно. От делегатите ще зависи да решат, в поредица от гласувания след неистово лобиране, кого да изберат.

Има и друга група, която трябва да се вземе предвид – т.нар. „суперделегати“. Това са около 700 висши партийни лидери и избрани длъжностни лица, които автоматично са делегати на конгреса въз основа на позицията си в партията. Съгласно вътрешните правила те не могат да гласуват на първото гласуване, ако могат да променят номинацията, но са свободни да гласуват на всички следващи.

Снимка: Reuters

Ако Байдън сам се откаже?

Това би било невероятно събитие, тъй като от конгреса през август до изборите през ноември времето е крайно недостатъчно.

Демократите и републиканците имат малко по-различни методи за справяне с тази възможност. Можете да си представите, че крайният резултат вероятно ще бъде кандидатът да участва в общите избори, но това не е непременно гарантирано.

  • Демократи – Националният комитет на Демократическата партия е упълномощен да запълни вакантно място в националния списък след конгреса съгласно правилата на партията, след като председателят на партията се консултира с губернаторите на Демократическата партия и ръководството на Конгреса.
  • Републиканци – Ако възникне свободно място от страна на републиканците, Републиканският национален комитет може или да свика отново националната конвенция, или сам да избере нов кандидат.

Снимка: Reuters

Получава ли кандидатът автоматична номинация?