На срещата на високо равнище на ЕС беше създаден план за общи действия на страните членки и Турция за борба с миграцията, съобщиха световните агенции.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази предпазлив оптимизъм и заяви, че това е важен етап в спирането на мигрантската вълна, съобщава ДПА. Той подчерта, че въпросът за създаването на единен план за действие е бил много сложен за всички.

Планът е резултат от усилени преговори с турските лидери в Брюксел, Анкара и Ню Йорк, подчерта Туск.

 

 

"Главната цел на нашите преговори с Турция е да гарантираме, че бежанците, намиращи се на нейна територия, ще останат там. Втората задача е борбата с престъпните групи, занимаващи се с трафик на хора", подчерта Юнкер.

Според него в името на партньорството по миграционната криза, ЕС е готов да ускори процеса на подготовка за безвизов режим с Турция, но не и да смекчи критериите за отмяна на визите.

Степента на готовност на Турция ще бъде оценена през пролетта на следващата година.

Размерът на финансовата помощ, която може да получи Анкара, ще бъде определен през следващите дни, добави Юнкер, цитиран от Франс прес.

ЕС има нужда от още 2,2 млрд. евро за решаване на миграционната криза, каза още председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Тези средства ще допълнят пакета от 1,7 млрд. евро, отделен по-рано от ЕК, посочи той.

"Надявам се, че страните от ЕС ще успеят да решат този въпрос през идните седмици", добави Юнкер. Той подчерта, че ЕК е обявила за създаването на специални фондове за финансиране на европейските усилия за борба с миграционната криза на 23 септември.

Сумата от 2,2 млрд. евро, предназначени за африканските страни, трябва да бъде събрана от страните членки на ЕС.

Снимка: EPA

Страните от ЕС обмислят финансова помощ от около 3 млрд. евро за Турция, съобщи германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс. Тя посочи, че Турция вече е похарчила повече от 7 млрд. евро за посрещането на над 2 млн. сирийски бежанци, а е получила само 1 млрд. евро външна помощ. Затова е логично ЕС да внесе аналогичен принос, заяви Меркел. Въпреки това конкретна сума не е договаряна.

Инцидентът с мигранти в България, довел до предсрочното напускане на срещата от премиера Бойко Борисов "е за мен поредното доказателство колко важни бяха преговорите тази вечер", подчерта председателят на Европейския съвет, цитиран от ДПА.

Той подчерта, че са взети важни решения за защита на външните граници на съюза. На срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС европейската гранична служба "Фронтекс" е получила засилен мандат и правото да връща незаконните мигранти, посочи Туск, цитиран от ТАСС.

Освен това европейските лидери са приветствали намерението на британския премиер Дейвид Камерън да представи исканията си за реформи на Евросъюза през ноември, добави Туск.

Самият Камерън заяви при пристигането си на срещата, че в началото на ноември ще посочи четири важни области, в които има нужда от промени.

Срещата на високо равнище на ЕС трябваше да продължи и днес, но вторият ден беше отменен.

Одобреният след дълги препирни снощи "план за действия" с Анкара предвижда финансова помощ от около 3 млрд. евро, облекчаване на визовия режим за 75-те млн. турски граждани, желаещи да пътуват в Европа, подновяване на замразените от години преговори за членството на страната в ЕС и други "подсладители" в "отчаян опит да се спечели турската подкрепа", коментира в. "Гардиън".

"Гардиън" обаче обръща внимание, че според дипломати в Брюксел 3-те милиарда все още не са налични, а пък редица европейски лидери са против прибързаното премахване на визите за турците.

Според висши еврослужители и дипломати главната цел на самата среща на върха е била да се избегне голяма препирня и тежки взаимни обвинения като онези, с които се характеризираха предишните срещи на евролидерите по въпроса. Въпреки това снощната среща премина в мрачна и напрегната атмосфера, посочва "Гардиън".

Вестникът съобщава, че лично Ангела Меркел се е наела да пътува до Истанбул в неделя за разговори с турския президент Реджеп Ердоган в опит да го убеди да приеме офертите на ЕС, независимо че тази визита идва само две седмици преди важните парламентарни избори в Турция. Така германският канцлер се излага на рискове да бъде обвинена, че вдига имиджа и шансовете за победа на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Според вестника шансовете за плодотворен съюз с Анкара по въпроса са слаби и вероятна последица от тях ще бъде съгласието на Европа да приеме голяма част от сирийците, които се намират в Турция понастоящем.

По всеки дискутиран политически въпрос на срещата на върха имаше остри спорове и не бе взето никакво окончателно решение. Много вероятно е действията, които ще последват тази среща на върха, да се разминат с реториката, в която мнозина се упражниха в Брюксел снощи, пише "Гардиън".

Посочва се специално, че планът на ЕК за квотно разселване на бежанците среща сериозен отпор сред страните от Източна Европа. Много от тях също така имат резерви срещу предложената нова система за контрол на европейските граници, и най-вече на външните, чрез възлагането на нови пълномощия на "Фронтекс".

Много страни, като Германия например, искат разполагане на европейски патрули по външните граници, особено по гръцките острови и Южна Италия, но не искат същия контрол по собствените им граници, ревниво пазейки своя суверенитет, посочва вестникът.

Американският "Ню Йорк таймс", след като посочва основните дебатирани теми на срещата в Брюксел, подчертава, че на нея е проличал завоят от "отворени обятия" за бежанците, провъзгласен от Ангела Меркел през лятото, към възстановяване на "крепостта Европа", желаеща отново да стане непристъпна за пришълци.

Вестникът дори привежда за пример и снощната престрелка на българо-турската граница като знак за нарастващия натиск върху евролидерите да сложат край на "твърде безконтролния" (по думите на Меркел) поток от хора, търсещи спасение от война и репресии или просто по-добър живот.

 

И според "Ню Йорк таймс" обаче това, което се предлага на Турция – перспектива за безвизов режим, е твърде деликатен въпрос във време, когато повечето правителства трескаво търсят начини да ограничат, а не да улеснят достъпа до своите страни.

Вестникът цитира френския президент Франсоа Оланд, който казал в Брюксел снощи, че визовата либерализация " не трябва да доведе дотам, че хора от Турция да идват при нас без да сме сигурни в тяхната самоличност".