Само през 2015 г. специализираната прокуратура в Румъния е започнала наказателно преследване срещу действащ премиер и четирима бивши министри.

Експремиерът Виктор Понта е заподозрян в измама, укриване на данъци и пране на пари. Според прокурорите тези престъпления са извършени преди мандата му като министър-председател.

Присъди по обвинения за корупция очакват и четирима бивши министри, сред които този на туризма Елена Удреа. Списъкът продължава с 14 кметове на общини.

Преди близо година в „bTV Репортерите“ търсихме отговор на въпроса как Румъния се справя с корумпирани политици и държавни служители.

Тогава главният прокурор Сотир Цацаров увери „такава битка тук има опит да започне. Такава битка тук, може би, много скоро би дала и първите си резултати“.

Редица магистрати също са преследвани от прокуратурата. Наскоро съдия Мирча Молдован получи 22 години затвор заради това, че е взел подкуп, за да издаде благоприятни присъди по дела срещу един от най-богатите румънски бизнесмени.

Новината от днес пък е свързана с кмета на един от най-големите градове в Румъния – Брашов. Градоначалникът е разследван по подозрение за взимане на подкуп и злоупотреба със служебно положение.