Миналата седмица Русия нападна Украйна, предизвиквайки един от най-големите геополитически конфликти от десетилетия. Реакцията на правителствата по света не закъсня, като Русия и нейните най-големи компании, банки и най-богати граждани бяха засегнати от тежки икономически санкции. Това обаче по никакъв начин не възпря военната инвазия на Русия и мнозина експерти вярват, че руският президент Владимир Путин няма да спре, докато крайната му цел не бъде постигната - превземането на столицата Киев. Само времето ще покаже как ходът на Путин ще повлияе на бъдещата история на човечеството, но ето как известните личности от шоубизнеса осъдиха руската агресия и войната в Украйна.

Родената в Киев актриса и модел Мила Йовович сподели в Инстаграм профила си, че се чувства разкъсана на две заради войната в Украйна.

"Аз съм с разбито сърце и онемяла, опитвайки се асимилирам какво се случва в моето родно място - Украйна. Моята държава и моят народ са бомбардирани. Моите приятелите и роднини се крият. Моята кръв и моите корени идват и от Русия, и от Украйна", написа Йовович в Инстаграм.

"Като мнозина от вас, аз се моля за хората в Украйна", написа холивудската звезда Анджелина Джоли в Инстаграм профила си.

Според Джоли е твърде рано е да се знае какво ще се случи, но моментът е от значение за народа на Украйна и за международното върховенство на закона.

Испанският актьор Хавиер Бардем се включи в към протест пред руското посолство в Мадрид, за да изрази подкрепата си към украинския народ и недоволството си от военните действия на Русия срещу европейската страна.

"Тук съм, за да покажа, че осъждам войнствените действия на Руската федерация срещу Украйна. Това е инвазия, която нарушава основното право на Украйна на териториален суверенитет и международното право", каза Бардем.

Актьорът Шон Пен е в Украйна и снима документален филм за руските военни действия. Носителят на "Оскар" се е появил на брифинг в Киев, където е слушал изказвания на правителствени служители относно случващото се. За последен път Шон Пен беше в Украйна през ноември 2021 г. Тогава е започнал подготовката за документалния си филм, като е посетил различни военни бази в страната.

Аштън Къчър също изрази подкрепара си за Украйна в Туитър. Холивудският актьор е женен за американската актриса Мила Кунис, която е родена в Чернивци, Украинска ССР.