Правителството на Гърция обеща радикални реформи в замяна на финансиране от страна на международните кредитори. Атина представи на Европа и Международния валутен фонд нов план за спасителна програма и иска 59 милиарда евро до средата на 2018 година.

Мерките предвиждат повишаване на данъците, главно на ДДС за ресторантите и хотелите, на корпоративния данък и на данък лукс. Планираната пенсионна реформа пък цели да се намалят разходите за пенсии. Ще се състави и строг график за приватизация.

Предложенията бяха посрещнати с одобрение от Франция и Италия, и сдържано от Германия, която поддържа твърда позиция спрямо Гърция.

"Гърците показаха своята решимост да останат в еврозоната, защото програмата, която представят, е сериозна и надеждна", заяви френският президент Франсоа Оланд.

"Няма да е достатъчно, ако предложенията са същите от края на юни, представени в нов пакет. Нужни са всестранни реформи, защото тук не става въпрос да удължим сегашната програма с няколко месеца, а за тригодишна програма", коментира Щефан Зайберт, говорител на германското правителство.

Решаваща проверка за новите мерки е одобрението на парламента, който ги обсъжда в момента. Очакванията са, че законотворците ще им дадат зелена светлина.

Част от гърците, главно пенсионерите, обаче се чувстват предадени от новите идеи на управляващите.

"Дъщеря ми е в платен отпуск до септември. Синът ми е 30-годишен и още живее с нас. Не може да се изнесе заради финансови проблеми. Новият спасителен план е по-лош. Усещам, че е така”, разказа Ангелики Терци, пенсионер.

Гръцките предложения ще бъдат разгледани утре от финансовите министри на еврозоната, а окончателното решение ще бъде взето от лидерите на всички 28 страни от ЕС на извънредна среща в неделя.