Европейският съюз трябва да има собствена армия. Това заявява председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в публикувано днес интервю, цитирано от световните агенции. С изказването си Юнкер разпали отново дебатите по обсъжданата отдавна идея в период на засилено напрежение с Русия.

"Подобна армия би ни помогнала да изработим обща външна политика и политика за сигурност и да поемем заедно отговорностите на Европа по света", обяснява председателят на ЕК в интервю за германския в. "Велт ам зонтаг".

"Европейска армия няма да се създаде, за да се разположи незабавно. Но обща европейска армия би показала на Русия, че се отнасяме сериозно към защитата на ценностите на ЕС", подчертава Юнкер.

Според него имиджът на Европа е пострадал сериозно и тя не е приемана сериозно във външната политика. НАТО не е подходяща структура за тези цели, смята Юнкер: "Не всички членове на Алианса са членове на ЕС. И тук не става дума за конкуренция с НАТО, а Европа да стане по-силна".

Заради кризата в Украйна, отношенията между Москва и Запада достигнаха най-ниската точка от разпадането на Съветския съюз. Но идеята за армия на ЕС вероятно ще срещне съпротива от страните членки на блока, които са против по-голяма интеграция, особено Великобритания, коментира ДПА.

Страните в ЕС по традиция се колебаят да прехвърлят правомощията за отбрана на Брюксел. През 2007 г. блокът създаде концепцията за европейски военни сили, за да се гарантира бърза военна намеса в кризисни ситуации, но те никога не са били разполагани.

Идеята обаче вече получава подкрепа в Германия. Министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви в декларация, че "нашето бъдеще като европейци един ден ще включва европейска армия".

Миналия месец тя изрази увереност, че ако не децата й, то внуците й със сигурност ще видят Съединени Европейски Щати със собствена армия.