Нова Зеландия въвежда извънредно положение заради климатинчите промени, съобщи местната правителствена пресслужба.

Страната иска да намали двойно въглеродните емисии до 2030 г.

„За последните три години нашето правителство постави Нова Зеландия на една от първите линии за борба с климатичните промени. Обявяването на извънредно климатично положение и преодоляването му с действия за борбата с въглеродните емисии показва, че и занапред сме решени да вървим по този път“, заяви министърът по климата Джеймс Шоу, цитиран от РИА Новости.

Следващата година Нова Зеландия ще предложи три бюджетни плана за замърсяването с вредни емисии, съгласувани със закона за съкращаване на въглеродните емисии до нула.

Страната иска и да преразгледа своята роля в съответствие с Парижкото споразумение от 2015 г. и да приеме план за международните климатични задължения от периода 2021 до 2030 г.

Министърът добави, че реализацията на Декларацията за извънредното положение заради климатичните промени и действията в съответствие с препоръките на Комисията за измененията на климата ще позволят на страната да съкрати двойно въглеродните емисии до 2030 г.

Нова Зеландия е една от малкото страни, закрепила законово борбата с глобалното затопляне чрез приемане на закон за съкращаване до нула на въглеродните емисии.

Миналата година Нова Зеландия е подписала и законопроект за намаляване на емисиите на въглероден диоксид до нула до 2050 г., с което иска да внесе принос във всеобщите усилия за ограничение на повишаването на средната температура с 1,5 градуса.