Конклавът от 113 кардинали, събрали се в Сикстинската капела във Ватикана, стигна до консенсус, предаде кореспондент на bTV. Католическият свят вече има нов папа. За това сигнализира белият дим, който се изви от комина над Сикстинската капела.

Избраникът на духовниците е аржентинският кардинал Хорхе Берголио, който прие името Франциск I.

Анализатори на Би Би Си коментираха, че изборът на 76-годишния духовник е изненада заради напредналата му възраст, както и поради факта, че не бе сред смятаните за фаворити. Той е първият йезуит (член на католически орден, създаден през XVI век срещу Реформацията, съществуващ и до днес), станал папа.

Името му съобщи френският кардинал Жан-Луи Торан. От балкона на катедралата "Свети Петър" той направи официалното съобщение "habemus papam" ("имаме папа"). След това папа Франциск I се появи пред хилядите вярващи на площада - той благослови всички тях и се помоли, като смирено поиска и хората да се помолят за него.

Множеството, събрало се на площад Свети Петър в Рим ликува - хората развяват знамена и се радват.

Наследникът на Бенедикт XVI беше избран още на втория ден от Конклава, който започна в късния следобед във вторник. Това е 266-ят папа в 2000-годишната история на Католическата църква.

Снимка: Туитър

Димът от комина беше създаден чрез изгарянето на бюлетините и изпращането на димен сигнал в две печки, поставени специално в един от ъглите на Сикстинската капела. Решението беше взето след пет гласувания - по-дълго, отколкото решението за Бенедикт ХVІ, наследил покойния папа Йоан Павел ІІ през 2005 г. Тогава той беше избран само с четири гласувания.

Историческият избор след внезапното оттегляне на Бенедикт миналия месец беше следено на живо от телевизиите в цял свят, както и чрез социалните мрежи и смартфон приложения. Това е първият конклав отразяван в Туитър.

На 11 февруари Бенедикт XVI изненадващо съобщи, че ще се оттегли от поста си на 28 февруари поради липса на сили и възможности да управлява Римокатолическата църква.

Кой е новият папа?

Хорхе Марио Берголио е роден в Буенос Айрес в семейство с пет деца на италиански жп работник и съпругата му.

Завършва семинария във Вила Девото и влиза в йезуитския орден на 11 март 1958 г. Завършва философия в Colegio Máximo San José in San Migue и след това преподава литература и психология в Colegio de la Inmaculada в Санта Фе и Colegio del Salvador в Буенос Айрес.

Ръкоположен е за свещеник на 13 декември 1969 г. от архиепископ Рамон Хосе Кастелано. Учи във Философския и теологически факултет в Сан Мигел, където по-късно става преподавател. През 1980 г. става ректор на семинарията в Сан Мигел, където е учил. Той заема тази длъжност до 1986 г. Защитава докторска дисертация в Германия и се връща в родината си, за да служи там.

Снимка: БГНЕС

Папа Йоан Павел Втори призовава Берголио на консисторията /събрание на папата и кардиналите от католическата църква, на което папата съобщава нови назначения на свободните кардиналски постове/ през февруари 2001 г. във Ватикана, където е ръкоположен за кардинал. Като кардинал Берголио става известен със своята скромност, доктринален консерватизъм и съпричастност към социалната справедливост.

Неговата скромност личи и в начина му на живот - живее в малък апартамент вместо в епископска резиденция. Отказва да ползва лимузина с шофьор, а предпочита градския транспорт и дори се говори, че си готви сам.

След смъртта на папа Йоан Павел Втори Берголио, който самия е сред възможните кандидати за негов наследник начело на Римокатолическата църква, участва в конклава, който избира папа Бенедикт XVI. През ноември 2005 г. Берголио е избран за председател на аржентинската епископална конференция за тригодишен мандат от голямо болшинство аржентински епископи. Преизбран е на 11 ноември 2008 г.