В неделя сърбите избират нов президент, а предизборната кампания е по балкански – с щедри обещания, с много сатира, съмнения за „неделен пазар” на гласове и с удари под кръста. 

„Като премиер си вършиш отлично работата. Защо сега ти трябва да се кандидатираш за президент?” Този въпрос задава в предизборен клип учителката Нада Акулата към своя пораснал ученик, който връща с 35 години закъснение книга в училищната библиотека. „Винаги удържам думата си”, отговаря Александър Вучич.

Сръбски премиер е един от 11-те кандидати за президент на страната. Според повечето социологически агенции е и фаворит за поста. До преди седмица те му отреждаха победа още на първи тур, но в последните дни на кампанията две нови социологически проучвания му дават под 50%.  

Вучич излиза на нов тест за народния вот само година след парламентарните избори в страната, на които ръководената от него Сръбската прогресивна партия спечели мнозинство с 48%. 

На въпроса: Защо?, Вучич отговаря в друг предизборен клип. Видеото илюстрира кавга между първия и втори пилот в самолет и рисковете на полета. „Нашата земя е като този самолет. Управлението й е поверено на двама души – президент и премиер. Ако тези двама души водят държавата в различи посоки, не можем да задържим стабилен курс, какъвто трябва да имаме.”  

Ако за чужденците тези клипове предизвикват усмивки, сърбите разчитат определени послания, свързани с повече концентрация на власт. Под клиповете в интернет гласуването е предимно със знака „Не харесвам”, а коментарите са цветни… по сръбски.

6 милиона и 800 хиляди имат право на глас в страната. Освен 8523-те избирателни секции в Сърбия, други 20 секции са разкрити в Косово и още 53 секции в чужбина.

Кандидатите са 11, но проучванията посочват четирима основни съперници.

Премиерът, който иска да става президент: Александър Вучич

47-годишният юрист израства в известния белградски квартал "Земун". Проевропейски ориентиран като премиер, в родината си Вучич е спорна личност. Политическата му кариера започва по времето на Слободан Милошевич. Тогава Вучич оглавява министерство на информацията.

Снимка: БГНЕС

След това се сближава с националиста Воислав Шешел. През 2008 г. заедно със сегашния президент Томислав Николич основава Сръбската прогресивна партия и прави проевропейски завой.

Четири години по-късно Вучич поема лидерството на партията. С годините отношенията му с Николич се изострят и това е едно от посланията, които разчитат сърбите в клипа със самолета. След като Вучич обяви намеренията си за президентски пост, като дълго време преди това отрича да има такива амбиции, Николич отказва да се кандидатира за втори мандат. 

В страната си Вучич е критикуван за авторитарно управление - контрол върху институциите, особено върху полицията и налагане на цензура в медиите.

Във външнополитически план Вучич определя европейския път на Сърбия като приоритет, но е противник на НАТО заради бомбардировките по време на кризата в Косово. 

Агенция Франс прес припомня, че по време на войните в бивша Югославия Вучич има забрана да влиза на територията на ЕС, а днес е приемам радушно от европейските лидери.

През последните две седмици сръбският премиер се срещна с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, но и с руския президент Владимир Путин в Москва.

Меркел го убеди, че стои зад Сърбия по пътя й към Обединена Европа и вижда във Вучич гарант за стабилността на Западните Балкани. Путин пък го увери, че Сърбия до дни ще получи обещаната като подарък военна техника от шест изтребителя МиГ-29, 30 танка и 30 леки бронетранспортьора.

На закриването на предизборната кампания тази седмица сред официалните гости бе друг бивш германски канцлер и приятел на Путин – Герхард Шьодер.

Защитникът на гражданите: Саша Янкович

Последните социологически проучвания показват като основен противник на Вучич, друг юрист – Саша Янкович. Кариерата си започва като журналист, след това преминава в държавна администрация, правен съветник е към мисията на ОССЕ в Сърбия.

Снимка: EPA

Янкович е първият омбудсман на страната (от 2007 г.). Избран е на поста два последователни мандата, но в началото на година се отказва, за да участва в битката за президентското място. Саша Янкович е независим кандидат и също е проевропейски ориентиран. Казва, че европейският път на Сърбия не е само в думите, а и в спазването на европейските правила и на законите в страната. 

Издигнат е от гражданската инициатива „Сърбия без страх”, която обединява интелектуалци, учени и популярни личности. Като омбудсман печели общественото доверие заради принципните си позиции по спорни случаи, критики към управлението на Вучич и често влиза в пряка конфронтация с него. Двамата не крият, че не се харесват.

По време на кампанията Янкович е атакуван от булевардни издания, за които се твърди, че са близки до управляващите.

На последния си предизборен митинг Янкович свали сакото си и директно се обърна към Вучич с думите: „Александре Вучич, ти се страхуваш от свободните хора и има причина за това. За теб не важи: Излез и се бий! За теб важи: Излез и се засрами!” Янкович отправи предупреждение към Вучич и срещу купуване на гласове. (На предишните президентски избори, които спечели кандидатът на партията на Вучич, опозицията подава жалби за изборни измами и гласуване на фантоми и мъртви души.)

Въпреки че социологическите прогнози отреждат второ място на Саша Янкович, процентите, които показват, че събира, са два пъти по-ниски от тези на Вучич.

Бивш външен министър и кандидат за ООН: Вук Йеремич

В надпреварата за президентския пост е и бившият външен министър Вук Йеремич. Миналата година той бе кандидат за генерален секретар на ООН и по гласове на гласуването се класира на второ място. Йеремич е физик и ученик на бившия сръбски президент Борис Тадич.

Снимка: www.jeremic.rs

Завършва природни науки в Кейбридж, а след това и магистратура в Харвард. Един от основателите е на организацията на сръбските студенти в чужбина. След следването си работи за различни банки в Лондон. Външнополитически съветник е на бившия президент Тадич, а след това е външен министър на страната. Известен е и с твърдата си позиция, че Косово е част от Сърбия.

В последните седмици Йеремич заяви, че срещу него се води мръсна кампания от булевардни издания. Появиха се публикации, че съпругата му има връзки с престъпния свят.

Сатирикът: Лука Максимович

Най-колоритният кандидат за президент е 25 годишният студент по телекомуникации Лука Максимович. Той влиза в роля на измислен персонаж с името Любиша Прелетачевич, накратко Бели. През 2006 г. с група актьори основава пародийна партия, която успява да събере 20% на местните избори в Младеновац. Така получават 12 места в местния парламент, а Бели става общински съветник. 

Снимка: Reuters

Сега се прицелва в президентския пост, но казва, че целта му е да попречи на Вучич да спечели първия тур на изборите. Последните проучвания отреждат на Бели трето място по популярност сред избирателите.

Героят му е пародия на политическия живот в Сърбия. Винаги е облечен в бяло и демонстрира поведение като на бос от подземния свят. Бели прави големи и абсурдни обещания като така иронизира политиците през годините и разголва проблемите в страната, сред които е и корупцията.

Бели печели много симпатии сред младите, но сред тези, които през последните години отказват да стигнат до урните или пускат протестна „бяла” бюлетина.

Националистът: Воислав Шешел

На тези избори претендент е и националистът Воислав Шешел. Той бе сред обвиняемите за военни престъпления в бивша Югославия и 12 години прекара в ареста. Миналата година международният трибунал в Хага го оправда. Шешел триумфално се върна към политическия живот и мобилизира сръбските радикали.

Снимка: БГНЕС

На парламентарните избори през 2016 г. те станаха трета политическа сила в страната с идеологията за „Велика Сърбия”. Шешел е срещу европейското бъдеще на Сърбия и е за по-тясно обвързване на страната с Русия. Националистът не крие симпатиите си към американския президент Доналд Тръмп и френския кандидат за президент Марин льо Пен.

Изборните секции в Сърбия затварят в неделя в 20 ч. местно време. Първите прогнозни резултати са очакват около полунощ.

Два са основните въпроси часове преди вота: Колко гласоподаватели ще стигнат до урните и Ще има ли втори тур?

Ако се стигне до балотаж, Вучич обеща да се изправи в телевизионен дуел с противника си, а вторият избор ще е на Великден.