Задълбочаването на кризата с имиграцията заплашва да изтръгне душата на Европейския съюз, смята италианският министър на външните работи Паоло Джентилони, като изрази тревога от възможността за отмяна на шенгенските споразумения.

Драматични сцени като тези в петък и събота на границата между Гърция и Македония са истинска заплаха за свободното движение на хора през блока, каза Джентилони в интервю, публикувано във в. "Месаджеро", като посочи и операцията по спасяване на близо 3000 мигранти в Средиземно море.

Има опасност Европа да покаже най-лошото от себе си по отношение на имиграцията: егоизъм, вземане на рисковани решения и спорове между държавите членки, предупреждава той. Европа или ще преоткрие душата си или наистина ще я загуби, подчерта Джентилони и прикани европейските партньори да се заемат с изработване на общо решение за кризата.

Алтернативата, убеден е той, е провал на шенгенските споразумения, позволяващи свободно движение в голяма част от континентална Европа.

В опасност е един от основните стълбове на Европейския съюз: свободното движение на хора. Откъм Сицилия до остров Кос, от Македония до Унгария и Кале напрежението расте и може да постави под въпрос Шенген, казва италианският външен министър и задава въпроса: Можем ли да си представим Съюза без Шенген? Връщане към старите граници?

Имигрантите не пристигат в Гърция, Италия или Унгария. Те пристигат в Европа. Ето защо според него регламентът за прием трябва да бъде "европеизиран".

Заедно с Гърция, Италия е най-изложена на масирания приток на мигранти. От началото на годината повече от 104 000 мигранти от Африка, Близкия изток и Южна Азия са достигнали до пристанищата на Южна Италия, след като им е оказана помощ в Средиземно море.