Ново видео на „Ислямска държава” предупреждава страните, които участват във въздушните удари в Сирия, че ще последват съдбата на Франция, предаде Ройтерс. В него се отправят  заплахи за атаки във Вашингтон. Все още не е ясно дали видеото е автентично. То се разпространява в сайтове, близки до "Ислямска държава".

Шестминутният запис започва с новинарски репортажи с последствията от атентатите в Париж и реакцията на френския президент Франсоа Оланд. Посланието се предава от мъж, идентифициран като "Ал Гариб Алжиреца". Той заплашва "кръстоносците" от коалицията срещу "Ислямска държава" и изрично споменава столицата на САЩ.

"Ние казваме на страните, които участват в кръстоносния поход, че както ударихме Франция в сърцето й в Париж, ще ударим и тях и се кълнем, че ще ударим и Америка в центъра й във Вашингтон", казва мъжът.

По-нататък той заплашва европейските страни със същите атаки.

"Казвам на европейските страни, че ние идваме. Идваме с бомби-капани и експлозиви; идваме с колани с експлозии и заглушители. Вие няма да можете да ни спрете, защото днес сме много по-силни от преди", казва Алжиреца.

По-рано днес френският премиер Манюел Валс предупреди, че терористите подготвят нови нападения. "Знаем, че се подготвят още атаки - не само срещу Франция, но и срещу други европейски държави", каза Валс по радио "Ер Те Ел".

В момента във Франция тече мащабна полицейска операция за залавяне на заподозрени терористи. Властите използват правомощията, които им дава обявеното извънредно положение, за да разпитват джихадисти и хора, които преповядват омраза срещу републиката, допълни Валс.