„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението с брадва в регионален влак в Германия, при което пострадаха 15 души.

Извършителят е непълнолетен афганистанец, който викал: „Аллах е велик“ по време на атаката. Той беше убит при опит да избяга. В дома, в който е бил настанен, беше намерено ръчнонаправено знаме на джихадистката групировка.

Днес по обяд своя туитър профил „Ислямска държава“ обяви, че младежът е неин боец, но не посочи подробности от кога е в редиците ѝ.

Според анализатори е твърде възможно организацията да си приписва съпричастност с трагедията, само защото момчето е викало: „Аллах е велик“.

Вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман каза, че засега няма доказателства момчето да е било във връзка с групировката, а е по-вероятно е да се е радикализирало само.

Снимка: bTV

Инцидентът стана късно вчера в регионална линия, в централната част на страната.

За нападателя се знае, че е едва на 17 години и е от Афганистан. Дошъл е в Германия преди две години без родителите си, а от две седмици е убил настанен приемно семейство.

Хората, с които е живял, са изненадани от възможността той да е свързан с „Ислямска държава“.

Близки на нападателя пък разказват, че на празници младежът е ходил на молитва в джамия, но не е правил впечатление на особено набожен или агресивен.

В същото време разследващи откриха в стаята му и текст на пущу, написан отчасти на арабски, отчасти на латиница. „В него се говори за живота на мюсюлманите и за необходимостта от съпротива на правоверните, които трябва да се вдигнат и да действат. Първоначалният прочит сочи също, че това е и предсмъртно писмо до баща му“, каза Херман.

Разследващите предполагат, че младежът се е радикализирал съвсем наскоро.

„Не трябва да си правим илюзията, че със засилване на полицейското присъстви можем да осуетим такива нападения. Когато един убеден фанатик единак иска да извърши нападение, ние не няма как може да го предотвратим“, коментира Рейнер Венд, председател на полицейския синдикат в Германия.