22-годишният Микаел дос Сантос от предградията на Париж е вторият разпознат джихадист-екзекутор от видеозаписа на "Ислямска държава", разпространен в неделя.

На кадрите бяха показани отрязаната глава на американеца Питър Кейсиг, както и масова екзекуция на сирийски войници. Част от убийците не носят маски.

По-рано властите съобщиха, че друг от мъжете на шокиращите видеокадри е Максим Ошар, от градче в Нормандия.

Часове след новината за разпознаването на втория французин, министерството на отбраната в Париж обяви, че изпраща 6 изтребителя "Мираж", за участие в мисии срещу т.нар. "Ислямска държава".

Като секта

Най-малко 1000 французи се бият в редиците на Ислямска държава в Сирия и Ирак. От тях поне 50 са загинали в битката за установяване на световен халифат. Повечето са родени в семейства на християни или атеисти. Как средностатистическите европейски деца се превръщат в безжалостни машини за убиване?

22-годишният дос Сантос приема исляма преди да е навършил пълнолетие. С годините променя поведението си, както в училище, така и в интернет средите.

„Той познава исляма много добре и е наистина много краен в текстовете си. Проповядва религия на хората около себе си и привлича последователи”, коментира журналистът Джей Пи Ней.

Микаел всъщност е поредната жертва на радикалните ислямисти. Те зарибяват досущ като сектите. Само че е по-трудно да бъдат контролирани, защото привличат последователи в интернет. Сектантите атакуват младежи в тийнейджърска възраст, които търсят себе си. Обикновено те са от семейства на католици или атеисти.

Опасно привличане

От такова семейство е и Тома. Френският младеж приема исляма под влиянието на своите онлайн ментори. Но успява да спре навреме.

„Виждаш хора с бради, които маршируват и носят знамена. Впечатляващо е и те привлича. След това гледаш на себе си - малката си стая, малкото си френско градче и ти се иска да си като хората от видеото”, разказва момчето.

С помощта на интернет сектантите нямат граници. В Норвегия привличат момче от Еритрея. Хишам Ахмед пристига в северната държава като бежанец и е осиновен от местно семейство. През домашния им компютър Ислямска държава го оплита в мрежите си.

Хишам заминава са Сирия, където намира смъртта си. „Те не ги вербуват за войници. Взимат ги за пушечно месо. Зарибяват ги, защото имат нужда не от войници, а от мъченици, които да показват в интернет”, посочва журналистът Тор Бах.

Терористите търсят поредната си жертва и в момента, докато четете този текст.