Иракското правителство би приветствало руски въздушни удари срещу "Ислямска държава" на иракска територия, заяви иракският премиер Хайдер ал Абади, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

На въпрос на френската телевизия Франс 24 дали е обсъждал с Русия въздушни удари срещу ИД в Ирак той отвърна, че такива обсъждания още не са били водени.

"Има такава възможност. Ако получим такова предложение ще го разгледаме и аз бих го приветствал", каза иракският премиер, който е в централата на ООН в Ню Йорк.

"Очаквахме международната коалиция, американците да защитават силите ни с масирана въздушна подкрепа. Не получихме такава. В момента получаваме подкрепа, но тя не е съществена, тя е ограничена. Важното за нас е как най-добре да се бием с ИД", заяви Абади.

По-рано днес на пресконференция в ООН руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия не планира да нанася въздушни удари и в Ирак.

"Не се готвим да разширим въздушните си удари и в Ирак, не са ни молили за такова нещо. Ние сме учтиви хора и не ходим на гости, без да са ни поканили", заяви Лавров.