Намеренията на новия американски президент предизвикаха противоречиви реакции. Какви са най-важните му ангажименти и кои са хората, които трябва да ги реализират?

Поне шест са ключовите сфери, от които светът на моменти настръхна.

Икономика и заетост

Доналд Тръмп обещава растеж на американската икономика с поне 4 на сто годишно и създаване на 25 милиона работни места, голяма данъчна революция - облекчен прогресивен данък и намаляване на корпоративния данък от 35 на 15 на сто.

В областта на търговията новият президент предвижда да преразгледа международните споразумения за свободна търговия, ако те не отговарят на интересите на САЩ.

Здравеопазване

Доналд Тръмп казва, че програмата за всеобщо здравно осигуряване, известна като „Обамакеър”, ще остане в историята. Тя ще бъде отменена и заменена с друг закон.

Имиграция

Доналд Тръмп смята да изгради стена по цялата граница с Мексико, за която ще плати самото Мексико. Освен това предвижда депортиране на над 2 милиона нелегални мигранти и затягане на визовите правила, както и спиране на визите за страни, които отказват да приемат обратно свои граждани.

Отбрана

В сферата на отбраната Тръмп иска увеличаване на военния бюджет, както и другите страни от НАТО да изразходват повече пари за отбрана.

Доналд Тръмп трябва да назначи около 4000 правителствени служители, включително на висши постове, които изискват одобрението на Сената.

Верен на стила си, Тръмп избра за отбора си противоречиви и скандални личности.

За поста държавен секретар, който ще отговаря за външната политика, Тръмп номинира Рекс Тилерсон. Бившият ръководител на петролната компания „Ексон мобайл” е известен с близките си връзки с Русия.

Снимка: EPA

Стивън Банън става „главен стратег". Бившият банкер е смятан за крайнодесен расист дори от някои републиканци.

Снимка: EPA

Майк Помпео е новият шеф на ЦРУ, който от военен прави политическа кариера.

Снимка: EPA

Дан Коутс е номиниран за директор на националното разузнаване. Любопитното е, че през 2014 г. Русия го включва в своя "черен списък".

Снимка: EPA

Още две интересни личности официално не са в отбора на Тръмп, но той ще се съветва с тях:

Снимка: EPA

Зет му Джаред Къшнър, който породи дебат за конфликт на интереси, но ще е топлата връзка за Близкия изток и бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който може да се окаже посредник между Белия дом и Кремъл.