Великобритания нанесе първи удари срещу Ислямска държава в Сирия. Два британски изтребителя са излетели от британската база на остров Кипър рано днес, малко след като парламентът гласува в подкрепа на въздушните удари.

Базата „Акротири” е една от двете суверенни британски територии в Кипър. Тя се намира само на 107 км от сирийските брегове. От септември 2014 г. се използва за въздушните удари срещу "Ислямска държава" в Ирак.

Късно снощи, след 10 часов дебат, британските депутати подкрепиха присъединяването на Великобритания към международната кампания за въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия.

Общо 397 депутати гласуваха в подкрепа на военните действия срещу екстремистите, срещу 223, които се обявиха против включването на страната в близкоизточния конфликт.

"Ние сме доволни, че значителна част от лейбъристите гласуваха заедно с правителството, така че имаме ясно мнозинство в подкрепа на акцията и ще можем да започнем да унищожаваме тази зловеща терористична организация. Великобритания е по- сигурна тази вечер заради решението на Камарата на общините!", каза външният министър Филип Хамънд.

Докато в парламента течете гласуването, граждани на Бирмингам и Манчестър се събраха, за да протестират.