Хиляди либийци пресичат границата на Либия с Тунис, за да избягат от сраженията, водени между враждуващи милиции в столицата Триполи, предаде ДПА. За ден около 6000 души са прекосили границата.

Враждуващи милиции се сражават от две седмици за контрола на основното летище на Триполи, където пет резервоара в склад за гориво са обхванати от пламъци и пожарът все още не може да бъде потушен. Заради сраженията пожарникарите бяха принудени да напуснат зоната, преди да могат да овладеят огнената стихия.

Най-малко 97 души са убити, а над 400 - ранени, откакто на 13 юли започнаха сраженията за контрола на летището. Сраженията нанесоха тежки щети на сградите на летището, както и на самолетите. Либийските власти отмениха полетите до там.

В Бенгази пък ислямисти се сражават с армейски части, които са предани на генерала Халифа Хафтар, който се разбунтува срещу властите. Хафтар обвинява властите, че не могат да се справят с ислямистите и от май започна операция срещу ислямистистките милиции в Бенгази. Тогава той спечели подкрепата на военновъздушните сили и на много сухопътни сили, но ислямистките милиции, много от които свързани с министерствата на вътрешните работи и на отбраната, им оказаха съпротива, както в Бенгази, така и в Триполи.

Същевременно в Триполи депутатът и бивш вицепремиер Мустафа Абу Шагур беше отвлечен от въоръжени мъже, предаде Франс прес. Похитителите са дошли с три коли и са отвлекли депутата от дома му, разказа негов племенник. Те са го отвели в неизвестна посока.