Гръцко-македонската граница остава напълно затворена за мигранти от всякакъв произход. Това предаде специалният пратеник на bTV Кристина Баксанова от контролно пропускателния пункт „Идомени”.

През целия ден днес границата беше напълно затворена за преминаване. Едва през последните два часа властите пропускат товарни и леки автомобили.

Снимка: Любомир Тасев

Гръцката полиция проведе операция на границата с Македония. Властите връщаха бежанците от Афганистан обратно във вътрешността на страната.

През последния час от пункта „Идомени” тръгнаха и два влака с афганистанците, които по-рано блокираха преминаването на границата.

Днес двата миграционни лагера до границата осъмнаха с новината, че бежанците от Афганистан ще бъдат връщани обратно в Атина. Въпреки това, от свои източници bTV научи, че се обмисля създаването на нов бежански лагер в покрайнините на Солун. Негодуванието и протести на местните жители са причината, поради която планът все още не е станал реалност.

Снимка: Любомир Тасев

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас изрази пред ЕС недоволството си, че на Балканите се създават пречки за мигрантския поток.

В телефонен разговор с холандския премиер Мрак Рюте, чиято страна е ротационен председател на ЕС, Ципрас изрази безпокойство, че поради засиления граничен контрол от страна на балканските държави, Гърция ще се превърне в „мигрантски джоб” и в нея ще бъдат блокирани хиляди бежанци.

Освен това Атина се оплака, че не е поканена на утрешната среща за мигрантската криза с участието на балканските страни. Неин организатор е Австрия.

Снимка: Любомир Тасев