Германия отрече спекулациите, че войници от Бундесвера се сражават в Сирия на страната на т.нар. умерена опозиция, предаде Ройтерс. Позицията на германското отбранително министерство беше оповестена след съобщения на арабската телевизия "Ал Маядин".

Медията съобщи, че германските сили са се присъединили към американски и френски специални части, подпомагащи офанзивата на сирийската опозиция срещу ИДИЛ в района на град Манбидж. По-късно сирийското външно министерство обяви, че възприема присъствието на френски и германски сили на своя територия като неприкрита и неоправдана агресия към нейния суверенитет и нейната независимост.

Миналия ноември ООН прие специална резолюция, с която даде мандат на всички страни по света да се включат в борбата с ИДИЛ. Резолюция 2249 призовава "страните, които имат възможност, да предприемат всички необходими мерки, в съответствие с международното право, и особено с Устава на ООН... на територията, контролирана от (терористичната организация) в Сирия и Ирак".

До момента има съобщения, че в Сирия и/или Ирак действат чеченски части на руския "спецназ", американски тюлени SEALS, иранската Революционна гвардия, както и на турските „Сиви вълци”. Всяко от тези звена се бори за свои цели и успя да предизвика критиките на останалите.

Русия например държи Турция и „Сивите вълци” пряко отговорни за убийството на пилота Олег Пешков при инцидента с бомбардировача Су-24 миналата година. Анкара обаче твърди, че това са местни тюркменски милиции.

През май пък Турция се ядоса, след като излови американски тюлени да носят униформи и отличителни знаци на кюрдските милиции YPG, които се сражават против ИДИЛ. Тогава Съединените щати коментираха, че става дума за изолирани случаи, а командосите на своя глава са взели решението да носят чуждата униформа.