Правителството на канцлера Ангела Меркел заяви в понеделник, че планира данъчна отстъпка за хората, работещи от вкъщи по време на пандемията, за да компенсира по-високите разходи за отопление, електричество и други сметки, предаде АФП.

Коалицията на Меркел заяви, че се е съгласила с предложение, което ще позволи на служителите, работещи от къщи, да намалят годишната си сметка за данъци с пет евро на работен ден до максимален размер от 600 евро годишно.

Финансовият министър Олаф Шолц съобщи, че предложеното законодателство, което се очаква да бъде одобрено от парламента през декември, е "добро за работниците" и "не е голямо фискално предизвикателство за германската държава". Данъчното законодателство в Германия означава, че работата от дома обикновено отговаря на отстъпките само ако една стая в къщата се използва изключително като офис. Но с милиони офис служители, работещи от хола и на кухненските си маси, за да намалят риска от предаване на COVID-19, нараснаха призивите за облекчаване на правилата.

Изчисленията на института ИФО показват, че около 56% от германските служители биха могли да работят временно от дома си. Съществуващият закон "вече не корелира с днешния работен свят", каза Себастиан Брем, депутат и данъчен съветник на баварския съюзник на Меркел ХСС.

Планираното данъчно облекчение беше "гъвкавият отговор" на това, каза той пред „Франс прес“. Това, което остана неразрешено обаче, е дали предложението за данък за домашен офис ще бъде включено в данъчното облекчение от 1000 евро, което всеки германски служител вече получава годишно за разходи, свързани с работата като транспорт и екипировка за работа, или ще бъде отгоре.

Тазгодишният масивен преход към работа от къщи, за да се намали рискът от предаване на коронавируса, вероятно ще доведе до промени на работното място, които ще надживеят пандемията.