Германия е в началото на епидемия от коронавируса, след като появилите се нови случаи на зараза в страната не могат да бъдат проследени до първоначалния източник Китай. Това обяви днес на пресконференция германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс.

Появата на пет нови случая на коронавируса в западните и южните части на Германия, с които носителите на заразата в страната стават около 20, означава, че болестта навлиза в нова фаза, каза министърът. Той призова местните власти и работодателите да преразгледат плановете си за действия в случай на пандемия.

"Веригите (за предаване) на инфекцията вече са отчасти непроследими и това е нещо ново", заяви Шпан. По думите му голям брой хора са контактували с пациенти и това е "голяма промяна" спрямо 16-те досегашни пациенти, при които "веригата можеше да бъде проследена назад до източника Китай".

Министърът прикани хората все пак да не изпадат в излишна паника и отбеляза, че "не всяко кашляне е случай на коронавирус". Според него в Германия има достатъчно изолатори в болниците, ако се наложи да бъдат приемани голям брой заболели.

Измежду европейските страни най-много носителите на вируса – 322, има в Италия.

Италианци или хора, посещавали наскоро Италия, са тествани позитивно в Алжир, Австрия, Испания, Румъния, Хърватия и Швейцария, припомни Ройтерс.