Гърция е на прага на политическа криза. Предстои тежка битка в парламента за спешните закони, които кредиторите поискаха в замяна на нова спасителна програма. Недоволството сред хората расте, а Атина се готви за мащабна стачка на държавните служители.

Ципрас се опитва да консолидира разпадащата се партия "Сириза". Въпреки това оставките в кабинета продължават след финансовия министър Янис Варуфакис, късно снощи оставка подаде и заместник-министърът по европейските въпроси Никос Хунтис.

Според гръцки сайт трима министри от кабинета на Ципрас са готови да подадат оставка, а това ще се случи утре след гласуването в парламента.

Вече са ясни и първите членове на правителството, които няма да подкрепят пакета с реформи на Европа. Това са енергийният министър Лафазанис и министърът на отбраната  Панос Каменос.

Утре парламентът трябва да каже "да" на 6 законопроекта за строги икономии, по-ниски пенсии и по-високи данъци. Тези реформи отключиха вълна от недоволство сред населението, а Ципрас вече не е любимец на народа.

Голяма част от гърците са недоволни от споразумение с еврозоната

Те обвиняват премиера Ципрас, който със сделката с Европа се отрече от всичките си обещания, с които спечели властта.

"В парламента ще кажат "да" на тези реформи, но не знам какво ще стане след това, защото хората сега са много ядосани. Ние казахме "НЕ" на всички реформи. Въпреки това  те отидоха в Брюксел и казаха: "Имаме сделка!”.

Йоргус и Анастасис имат адвокатска кантора. Твърдят, че бизнесът им не върви заради кризата. Смятат, че ситуацията за тях ще стане по-зле след утрешното гласуване.

"Всички партии ще кажат "да" на реформите. Напълно съм сигурен в това. Те вече са се разбрали”, каза Йоргус.

"След това Гърция ще стане много зле, много зле. Даже нещата ще са катастрофални”, коментира Анастасис.

 В деня преди решаващото гласуване, депутатите в парламента се скараха

"Вчера в Брюксел премиерът получи шамар. Шамар от Германия, и не само, а и от останалите държави като Холандия, Финландия и балтийските страни”, заяви министърът на отбраната Панос Каменос.

"Беше неравна битка...Успяхме да избегнем най-страшното - да бъде свалено правителството, крахът на нашата икономика, заради затворените банки и излизането на Гърция от Еврозоната. Нашият премиер направи всичко по силите си да постигне възможно най-малко лошата сделка за Гърция”, каза Йоргус Катроугалас , депутат от „Сириза”.
 
Банките остават затворени поне до края на седмицата

В болниците и аптеките вече има недостиг на лекарства.

Междувременно по улиците на Атина се появиха плакати с лика на германския финансов министър Волфганг Шойбле, който е мустаци като на Хитлер. На карикатурните плакатите е написано "издирва се жив или мъртъв" за причиняване на масова бедност и разорение.

Докато депутатите утре гласуват, дали Гърция да тръгне по пътя на по-строги икономии, хиляди ще излязат по улиците на Атина. Пред парламента се очаква 24-часова стачка на работещите в държавния сектор и на работодателските организации.