Френският парламент прие закон, който значително разширява правомощията на националната разузнавателна служба, предаде Ройтерс. Според нововъведенията вече няма да е нужно одобрението на съдия, когато се подслушват телефони, използват се скрити микрофони и други разузнавателни средства.

Предвижда се създаването на надзорен орган, чиито задължения да са изцяло свързани с одобряването на употребата на специални разузнавателни средства.

Законопроектът предизвика редица критики от почти всички партии и някои от най-големите правозащитни организации в страната. Зелените, комунистите, дори някои от управляващите социалисти се обявиха против разширените правомощия на разузнавателните служби. Част от притесненията са да не се повтори настоящата ситуация в САЩ, където Агенцията за национална сигурност е обвинявана в злоупотреби с правомощия от гражданското общество в страната, както и от международната общност.

Нововъведението се случи в момент, в който, според разкрития на Уикилийкс, самото френското правителство е било подслушвано от партньорите си в САЩ.

Законът ще влезе в сила, само ако Конституционният съд се произнесе, че той не противоречи на Конституцията на страната.

Припомняме, че новият закон беше предложен след терористичната атака над „Шарли Ебдо” през януари, когато бяха убити 17 души.