Франция посреща националния си празник 14 юли с церемонии, белязани от ограничения заради коронавируса.

Парижани не присъстват на тържествата по случай празника. 

Традиционният френски военен парад на "Шанз Елизе" отстъпи място на по-скромен парад на парижкия площад "Конкорд". Той бе организиран, за да се отдаде дължимото на мобилизирането на въоръжените сили и медиците срещу коронавирусната пандемия.

Подобна промяна в тържествата за националния празник се случва за пръв път от 1945 година.

Снимка: btvnovinite.bg

На церемонията тази година нямаше танкова колона, но имаше въздушен парад, започващ с емблематичната "опашка" от син бял и червен пушек на френската група за въздушни демонстрации. Трима медици бяха качени на борда на използваните от групата самолети "Алфа Джет".

Снимка: btvnovinite.bg

Празничната церемония е под надслова "Съпричастна, единна и солидарна нация". 

На днешните тържества бяха отбелязани заслугите на многото военни части, които се включиха в борбата с новия коронавирус. Специално място беше отделено на военните медици. Отчетен беше и приносът на цивилните.

"На този 14 юли искам, заедно с всички французи и с армията, да отдам почит на медиците и служители от всички сфери, които позволиха на обществения, социален и икономически живот да продължи", заяви Еманюел Макрон в послание, публикувано по-рано сутринта.

Поканени бяха 2500 французи, 1400 от които преживяха епидемията на първа линия - медици, семейства на медици, станали жертви на COVID-19, продавачи в магазини, погребални агенти, полицаи, жандарми и пожарникари и работниците във фабриките, произвеждащи защитни маски или тестове за откриване на болестта.

Снимка: btvnovinite.bg

Тази година на празненствата за 14 юли се изразява почит към бившия френски лидер генерал Шарл дьо Гол - по повод 130-годишнината от рождението му, 50-годишнината от смъртта му и 80-годишнината от прочутия му призив към французите от 18 юни 1940 за продължаване на борбата с нацизма.