Франция е във война със страхливци, а не в сблъсък на цивилизации, защото тези убийци не са представители на някоя цивилизация. Това подчерта френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Ройтерс.

В изявлението си пред двете камари на френския парламент Оланд обяви, че иска удължаване на извънредното положение с цели три месеца. Оланд посочи, че в срок да две години ще се назначат поне още пет хиляди полицаи, а бюджетът за отбрана няма да се съкращава до 2019-а.

Оланд заяви, че Франция ще води по-интензивни операции в Сирия след вчерашните удари в крепостта на "Ислямска държава" Ракка, съобщи Франс прес.

Атентатите в Париж, в които 129 души бяха убити, а над 350 - ранени, са били планирани в Сирия, подготвени и организирани в Белгия и извършени на наша земя с френски съучастници, отбеляза френският държавен глава.

По думите му Сирия е "най-големият развъдник на терористи в човешката история".

Франция ще изкорени тероризма, каза в обръщението си френският държавен глава.

Оланд обяви, че се създават нови 8500 щатни длъжности в службите за сигурност и съдебната система, както и че се слага край на намаляването на числеността на въоръжените сили на Франция.

"До две години ще се създадат 5000 щатни длъжности за полицаи и жандармеристи, министерството на правосъдието ще получи нови 2500 щатни длъжности за затворническата администрация и съдебните служби, а митниците ще бъдат подсилени с нови 1000 щатни длъжности", съобщи президентът пред депутатите и сенаторите.

Президентът посочи, че мерките за сигурност ще повишат бюджетните разходи, но заяви, че сигурността е по-важна от бюджетните правила на ЕС, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Оланд поиска изменение на конституцията, която да позволи да се предприемат действия срещу "водещия война тероризъм", предаде Франс прес.
Тези промени ще дадат възможност на правителството да отнема гражданството на осъдени терористи, родени във Франция, които имат двойно гражданство, допълва Асошиейтед прес.

"Трябва да можем да отнемаме френското гражданство на хора, осъдени за заплаха на националните интереси или за терористични актове", каза Оланд.
Според френските закони отнемане на гражданството може да се прилага само за хора, които са били натурализирани, ако те имат двойно гражданство, отбелязва АП.

Оланд призова Съвета за сигурност на ООН бързо да приме резолюция за борба с тероризма, предаде Ройтерс.

След речта президентът, членовете на правителството и членовете на двете камари на парламента изпяха националния химн "Марсилезата". Френските парламентаристи също така аплодираха бурно и дълго френския президент, изправяйки се на крака.