В нов финансов мегаскандал има и българска следа. 400 журналисти от 90 държави разкриха схема за изпирането на 2 трилиона долара с помощта на водещи банки. 

Голяма част от трансакциите преминават през Великобритания.

Файловете FinCEN, които предизвикаха истински трус във финансовото сърце на Лондон, представляват повече от 2500 документа. Съмнителните финансови трансакции на над 3000 компании от Великобритания са посочени във файловете, събирани  между 2000 и 2017 година.

В предаването „Панорама“ на „Би Би Си“ бяха изнесени факти, които могат да разклатят сериозно политическата система на Острова. От документите става ясно например за дарение минало през банката „Барклис“ от 1,7 млн. британски лири на управляващата Консервативна партия, зад което стои руски олигарх. Скандалното е, че в повечето случаи тези доклади са използвани като оправдание за банките да продължат със съмнителната дейност.

От Американското бюро за борба с финансовите престъпления заявиха, че изтичането на данните може да повлияе на националната сигурност на Съединените щати, а реакцията на британското правителството е обещание за реформа на регистъра за фирмена информация, за да се ограничат измамите и прането на пари. Въпреки това скандалът се разраства, а разследването по изтеклите документи продължава и се очакват още разкрития.

Според досиетата FinCEN сред ВИП клиентите на банките са били олигарси, престъпници и терористи.

Сред тях и  руският олигарх Олег Дерипаска, украинският Дмитро Фирташ, близкият приятел на руския президент Путин – Аркадий Ротенберг, както и влиятелни инвеститори от десетки страни.

В аферата има няколко български следи. Като например информация за съмнителни операции с издирваната българка Ружа Игнатова и финансовата ѝ пирамида с криптовалута OneCoin.

В масивите на журналистите с описани според тях съмнителни финансови операции попадат и транзакции на няколко български банки.