През 2019 г. беше поставен световен антирекорд с 53,6 млн. метрични тона телефони, компютри и други електронни устройства, попаднали на сметището, според доклад на Глобалното статистическо партньорство за е-отпадъци. Очаква се обемът на електронни отпадъци да продължи да се увеличава.

На този фон се оказва, че България е сред отличниците на ЕС по рециклиране на т.нар електронни отпадъци. При нас се рециклират 79% от ненужните електронни устройства, което е значително над заложената от ЕС цел от 65%. Друга членка на общността, която надвишава изискванията на Брюксел, е Естония с 82%.

Едни от най-ниските нива на преработка на отпадъците е Малта с 12 %, а Полша, Австрия и Унгария се доближават до целта, без да я достигнат.

В Европейския съюз за 2019г. са генерирани 12 мегатона е-отпадък или 16,2 килограма на човек. Суровините, които са на сметището като част от изхвърлената техника, са на стойност 12,9 милиарда долара. Страната ни е генерирала общо 82 килотона, или 11,7 килограма на глава от населението през 2019 г. 54,5 килотона са били регистрирани като събрани разделно и рециклирани през 2017 г., по данни на „Евростат“.

Как да изхвърляме по-малко джаджи?

„Компаниите за електроника се справят отлично с дизайните за удоволствие и ефикасност, но бързата промяна в търсенето също означава, че те изготвят дизайни за остаряване. Днешните най-готини продукти се превръщат в утрешния боклук“, коментира експертът Скот Касел пред „Дъ Върдж“ във връзка с доклада за е-отпадъците по света.

Факт е, че огромна част от съвременните смартфони, таблети, безжични слушалки и други „умни“ устройства се превръщат в е-отпадък в момента, в който производителят спре да поддържа софтуера им или, в най-добрия случай, когато вградената батерия спре да задържа заряд.

В САЩ текат дебати за въвеждането на закони, гарантиращи правото на потребителите сами да поправят устройствата си. Новите правила биха задължили компаниите да публикуват информация за продуктите си, която да улеснява обслужването и поддръжката. Според защитниците на предложението това би удължило живота на техните устройства и би било стъпка към разрешаването на проблема с нарастващото количество електронен отпадък.

Макар да обявиха, че в рамките на десетилетие искат да станат производител с нулев отпадък, от електронния гигант „Майкрософт“ са сред противниците на превръщането на „правото да поправиш“ в закон.

„Ние сме се посветили на възможността да увеличим ремонтопригодността на нашите собствени продукти, но също така се опитваме да балансираме други аспекти като сигурност и издръжливост, и разбира се, може би най-важното за нас – поверителността и сигурността“, коментира генералният мениджър на „Майкрософт“ по енергията и устойчивостта Брайън Джаноус.