Новосъздадената европейска прокуратура с ръководител Лаура Кьовеши е поискала допълнителна информация за част от българските номинации за европейски делегирани прокурори, тъй като има съмнения по отношение на тях, потвърдиха източници на bTV.

По-рано днес онлайн изданието „Юрактив“ обяви, че седем от десетте ни кандидати са били отхвърлени. Първоначално в публикацията като източник беше посочен Милан Ярон, шеф на кабинета на Кьовеши. Малко по-късно, обаче, статията беше преправена и името му изчезна от текста.

В него източникът коментира някои от кандидатурите доста крайно: „Не смятаме, че българските следователи са подходящи за Европейската прокуратура. Уважаваме тяхната работа, признаваме, че според българския закон те са част от съдебната система, но не смятаме, че такива хора имат необходимата квалификация за Европейската прокуратура (…) Моето очакване е, че българските власти ще ни убеждават, че кандидатите са подходящи, особено ако регламентът се чете по определен начин. Ние обаче не искаме да влизаме в дискусия как да интерпретираме регламента. В писмото на Европейския прокурор се казва ясно, че българската страна трябва да номинира хора със съответния опит и отговарящи на всички изисквания за независимост и морален интегритет“.

Критикувани са и номинираните съдии с мотива, че нямат опит в материята, с която ще трябва да работят.

Като примери за проблемни кандидатури са посочени тези на Вероника Бориславова Трифонова, Божидара Евгениева Ганева – Димова и Венцислав Данев Фердинандов.

Кореспондентът на БНР в Брюксел цитира пресцентъра на прокуратурата, според която все още не е взето решение дали тези 7 кандидати да бъдат отхвърлени. Въпросът за тяхното назначаване се решава от колегиума на европейската прокуратура с ръководител Лаура Кьовеши, като не е в дневния ред за седмицата.

В този тон е и публичният отговор на институцията в "Туитър".

По информация на bTV през миналата седмица неодобрените кандидати са били даже с един повече – 8.

Десетимата български кандидати бяха избрани на 13 февруари от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Ако влязат в структура на европрокуратурата, ще се занимават с дела за измами с еврофондове, включително и злоупотреби с обществени поръчки.