Европейските страни продължават да търсят решение на проблема с притока на бежанци. На среща на високо равнище в сряда лидерите ще се опитат да постигнат компромис.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер предложи днес система, според която ЕС ще приема определен брой бежанци, подбрани директно от засегнатите от криза райони, а останалите търсещи убежище ще изпраща другаде, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Германия е основна дестинация за бежанците, които се насочват към Европа. Берлин очаква тази година да пристигнат най-малко 800 000 бежанци, които може да достигнат и един милион. Властите се опитват да се справят с притока на бежанци.

Вътрешният министър Де Мезиер заяви днес, че неговата инициатива предполага определянето на големи, засега неуточнени, европейски квоти за приемане на бежанци от засегнатите от криза райони и разселването им из целия континент. След това останалите пристигащи в Европа ще бъдат отвеждани до безопасни райони извън континента, в собствения им географски регион. Това ще попречи на трафикантите на хора да печелят от кризите, подчерта вътрешният министър, който не обясни на какво ще се основава подбора.

Европейската квота трябва да бъде значителна, за да отговори на хуманитарния ангажимент на ЕС, добави Томас де Мезиер. Той вече изложи подобна идея в събота, припомня АФП.

Позицията на вътрешния министър противоречи на идеята на канцлерката Ангела Меркел, която подкрепя неограничени европейски квоти за разселване на бежанци. Нейната идея обаче се отхвърля от много страни от ЕС.

От седмици насам европейските правителства не успяват да постигнат обща позиция за притока на бежанци. В сряда ще се състои среща на високо равнище, на която страните от ЕС ще опитат да постигнат компромис, отбелязва АФП.

Франция: Нито една страна в Европа не може да отклони приема на бежанци

Нито една европейска страна не може да отклони приемането на бежанци, заяви на пресконференция в мароканския град Танжер френският президент Франсоа Оланд, цитиран от ТАСС.

Говорейки за разпределението на пристигащите в Европа бежанци, той подчерта, че тази процедура "трябва да се осъществява от всички европейски страни". "Никой не може да се отклони от това, в противен случай няма да принадлежим към единно общество, основаващо се на ценности и принципи".

Полша ще приеме "символичен" брой бежанци, заяви премиерът

Полша ще приеме "символичен" брой бежанци, заяви премиерът Ева Копач, като отбеляза, че те ще бъдат много по-малко от 80-те хиляди чеченци, които страната прие през 90-те години, предаде Ройтерс.

В съобщение преди извънредната среща на ЕС във връзка с имигрантската криза, планирана за сряда, Копач отново подчерта, че Полша ще приеме само бежанци, а не икономически имигранти.

Копач каза по-рано този месец, че Полша обмисля увеличаване на броя на имигрантите от първоначално обявените 2000 души.

Чехия е готова да задейства 5000 военни за решаването на мигрантската криза

Същевременно министърът на отбраната на Чехия Мартин Стропницки съобщи, че страната може да изпрати над 5000 военнослужещи за усилване на охраната на границите и за обезпечаване на сигурността в бежанските лагери в Европа и Близкия изток.

Чешките военни може да бъдат изпратени в Турция, Йордания и Ливан, за да помагат на полицията и гражданския персонал за снабдяването на бежанците с продукти, лекарства и дрехи, посочи Стропницки.

Той се обяви също за създаване на голям бежански лагер на унгарска територия близо до границата със Сърбия. "Там би могла да се извършва тяхната регистрация и да се правят необходимите проверки", уточни той.

Австрия обмисля предоставянето на временно политическо убежище

Австрийските електронни издания коментират интервю на австрийската министърка на вътрешните работи Йохана Микъл, в което тя заявява, че Австрия ще въведе предоставяне на временно политическо убежище. "Но за тази цел трябва да променим съществуващия закон и това да бъде гласувано в парламента. Работим по този въпрос", е заявила министърката.

Искането за даване на временно политическо убежище не е промяна в позицията ми, подчертава Микъл-Лайтнер. "Нищо не се е променило в моята линия. Винаги съм казвала, че Австрия се придържа към Дъблинското споразумение, затова всеки трябва да знае, че ще бъде върнат обратно в сигурна държава".

За осигуряване на временно политическо убежище се изказа и участващият в предизборен телевизионен дебат министър-председател на провинция Горна Австрия Йозеф Пюрингер, който е съпартиец на министърката и една от водещите фигури в Австрийската народна партия. Той се обърна към бежанците с думите: "Вие можете да дойдете и да останете, докато в държавата Ви има война, но след това посоката е обратно към къщи."