Европейският съюз призовава Турция и Армения да нормализират отношенията си след изявления на папа Франциск, които разпалиха техния дългогодишен спор за убийствата на арменци от османските турци преди 100 години, предаде Асошиейтед прес.

Говорителката на Европейската служба за външно действие Мая Кочиянчич заяви днес, че Европейският съюз насърчава страните "да обмислят допълнителни, съдържателни стъпки, които биха открили пътя към пълно помирение".

Вчера на тържествено богослужение в базиликата "Свети Петър" папа Франциск нарече избиването на арменци в Османската империя "първия геноцид на 20-и век".

 

Турция, която не признава тезата за "геноцид", извика за обяснение посланика на Ватикана в Турция, а след това временно отзова в Анкара своя посланик във Ватикана.

Турското министерство на външните работи заяви, че изказванията на папа Франциск са "далеч от историческата истина и закона, неприемливи, и разпалващи омраза и вражда".

Турция и Армения подписаха споразумение през 2009 г. за отваряне на границата и установяване на дипломатически отношения, но то не бе приложено. В сряда в Брюксел Европейският парламент ще отбележи 100-годишнината от кланетата.