Европейската комисия очаква споразумението между ЕС и Турция в областта на миграцията да бъде приложено от понеделник, 4 април.

Тогава ще съобщим коя държава от ЕС колко сирийски бежанци от Турция ще приеме, уточни говорителят на комисията Мина Андреева.

Другият говорител – Наташа Берто, добави, че близо половината държави в ЕС, включително България, са изразили готовност да приемат разселени от Турция сирийски бежанци.

В замяна и по схемата „един срещу един“ от Гърция в Турция ще бъдат връщани мигрантите, които не подлежат на статут на закрила в ЕС.

Говорителите на ЕК поясниха, че се очаква до понеделник гръцките и турските власти да приемат необходимите законодателни промени, с които споразумението да отговаря изцяло на изискванията на международното право.

В отговор на въпрос по повод твърденията, че Гърция ще върне първоначално 500 души в Турция, Андреева заяви, че ЕК никога не е съобщавала брой подлежащи на връщане.

По думите на говорителите ЕК приема с внимание съобщенията за насилствено отблъскване на сирийци по турската граница. В споразумението между ЕС и Анкара е залегнало изискване подобни действия да не бъдат предприемани, това е „червена линия“, посочи Андреева.