Европейският съюз учреди целеви фонд за борба с миграционната криза в страни от Африка. Той е на стойност 1,8 млрд. евро.

Споразумението за създаването на фонда беше подписано от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и лидерите на страните от ЕС на срещата на високо равнище ЕС - Африка, която се провежда в малтийската столица Валета.

В създаването на фонда участват 25 от 28-те страни от ЕС.

Юнкер обаче подчерта, че парите не са достатъчни за ефективно справяне с кризата и призова страните членки да внесат допълнителни средства.

Идеята на малтийския форум всъщност не е единствено отпускане на спешни средства за африканските държави. Целта е да се договорят легални канали за приемане на чужденци на Стария континент, както и механизми за връщане на африканци в родните им държави, ако не отговарят на критериите за бежански статут.

"Решението на ситуацията, в която сме в момента, е да помогнем на хората от тези държави да водят достоен живот в страните, в които са родени, и да ги убедим да останат там. Няма как да го постигнем, ако не им дадем пари", коментира румънският премиер Виктор Орбан.

В същото време нови държави от ЕС въвеждат ограничителни мерки по своите граници.

Без да дочака резултатите от малтийската конференция, Швеция възстанови контрола по своите граници. Така страната цели да регулира по-ефективно бежанския поток.

Швеция не спира да приема рекорден брой молби за бежански статут всеки ден. Освен кандидатите за легален престой обаче тях има хиляди хора, включително малки деца, които пристигат без всякакви документи и не се водят в никакви статистики.