С решението си „германците не взеха предвид, че рискуват да загубят приятел като Турция“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по наскоро приета резолюция от германския Бундестаг. Според текста убийствата на арменци от османските сили през 1915 г. са геноцид.

„Нашата позиция за 1915 г. е добре известна ... и подобен род решение няма да я промени”, допълни Ердоган.

„Питам се как германските ръководители занапред ще ме гледат в лицето”, каза още турският президент.

Признаването за геноцид от германския парламент на убийствата на арменци през 1915 г. в османската империя „е без значение“ и с нищо няма да промени позицията на Турция, каза пред турски журналисти президентът Реджеп Ердоган, който е на посещение в Африка.

Ердоган подчерта, че този спор е само между Анкара и Берлин и не трябва да засяга отношенията между Турция и Европейския съюз. Той също призна, че Турция – която извика посланика си в Германия, както прави всеки път при подобни спорове, не трябва да действа прибързано.

Той изрази разочарованието си от поведението на канцлера Ангела Меркел, която не участва в дебата. „Щеше ми се тя да участва и да гласува”, добави той.

Смята се, че близо милиони половина арменци са избити систематично в последните години на османската империя. Много историци и повече от двадесет страни, сред които Франция, Италия и Русия, признаха, че е имало геноцид.

Турция от своя страна твърди, че става дума за гражданска война, съпроводена от глад, при което между 300 хил. и 500 хил. арменци и също толкова турци са загинали.