Експлозия на ж.п. гара в южния руски град Волгоград, за която се смята, че е самоубийствен терористичен, взе най-малко 15 жертви, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки източни от регионалното министерство на здравеопазването.

Първоначално се съобщаваше за три жертви и шестима ранени, но по-късно властите актуализираха информацията. Някои медии съобщават за 18 загинали.

Расте броят и на ранените - досега медицинска помощ са потърсили 50 души, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на информация от правоохранителните органи.

Информацията за 15 жертви потвърди областният губернатор Сергей Боженов. По думите му 35 души са в болница, от тях седем са с леки наранявания. Останалите 28 са със средни или тежки.

Във Волгоградска област ще бъде обявен траур от 1 до 3 януари във връзка с днешното терористично нападение. На семействата на пострадалите ще се изплатят по 1 милион
рубли, независимо от това дали са жители на областта или преминаващи през нея, а от утре на пострадалите ще се изплатят по 250 000 рубли.

Снимка: РИА "Новости"

Националният антитерористичен комитет (НАК), съобщи по-рано, че в 12:45 часа московско време във Волгоград на железопътната гара при задействането на неустановено взривно устройство е станала мощна експлозия, довела до човешки жертви. Предполага се, че взривът е дело на терористка камикадзе, се посочва в съобщението на НАК. По-късно Интерфакс съобщи, че нападателят е мъж.

Граната е била намерена и обезвредена на мястото на днешния самоубийствен атентат във Волгоград. Взривното устройство, което не е било експлодирало, е било обезвредено от сапьори.

В следствения комитет на Руската федерация е образувало дело за терористичен акт, съобщи говорителят на следствието Владимир Маркин. „За практическа помощ при разследването във Волгоград от Москва бяха изпратени опитни следователи и криминалисти", допълни той.

На местопроизшествието пристигна началникът на управлението на МВР за Волгоградска област генерал-лейтенант от полицията Александър Кравченко.
Според неговото уточнение взривът е станал на входа на ж.п. гарата на първия етаж. Цялата сграда бе отцепена от служители на полицията, на място са започнали работа оперативните служби.

Загиналият при атентата полицай Дмитрий Маковкин е спрял терориста на входа на гарата, съобщиха от пресцентъра на руското министерство на вътрешните работи. Това е позволило да бъдат избегнати много повече жертви, подчертаха от ведомството. Старши сержант Маковкин, на 29 години, е спрял камикадзето, докато патрулирал.

Губернаторът Сергей Боженов подчерта, че медицинските центрове в областта са готови да приемат пострадалите и да окажат качествена медицинска помощ. Руското министерство на здравеопазването съобщи, че на местопроизшествието работят 33 екипа на бърза помощ.

По нареждане на Владимир Путин мерките за сигурност по железопътните гари и летищата ще бъдат засилени след взрива, заяви говорителят на федералната полиция Владимир Колесников. Президентът нареди на силите за сигурност да установят извършителите на атентата и да ги предадат на правосъдието. Путин разпореди вицепремиерът Олга Голодец да замине за Волгоград. Министърът на здравеопазването Вероника Скворцова също е изпратена в южния град.

Снимка: БГНЕС

Намерени са останките на предполагаемата нападателка-камикадзе. Назначена е генетична експертиза. Предполага се, че взривното устройство е било с еквивалент 10 килограма тротил. „Към момента е установено, че атентаторът-самоубиец е мъж, който е донесъл взривното устройство на гарата в раница. Неговите лични данни са установени”, заяви източник от оперативните служби, цитиран от Интерфакс. На мястото на инцидента правоохранителните органи са открили мъжки палец с халка от граната.

През октомври Волгоград стана обект на терористична атака, при която бяха убити шестима души, а 37 бяха ранени. Тогава жена атентатор-самоубиец от руската република Дагестан взриви автобус. Още тогава се породиха опасения за сигурността на Зимните олимпийски игри в Сочи, също в Южна Русия, които се откриват на 7 февруари.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен решително осъди днешното терористично нападение във Волгоград. В изявление, разпространено от пресслужбата на алианса, се посочва, че не може да има оправдание за подобни варварски посегателства. НАТО и Русия стоят един до друг в борбата с тероризма, включително чрез съвместната си работа в развитието на технологии, препятстващи нападения в областта на обществения превоз, отбелязва Расмусен.

Той поднася съболезнованията си на семействата и близките на жертвите на днешното нападение, и изразява надежда пострадалите да се възстановят бързо. Ще продължим сътрудничеството с Русия за подобряването на сигурността на нашите граждани и на нашите държави, допълва генералният секретар.

Руският президент Владимир Путин дълбоко съчувства на семействата на загиналите в атентата във Волгоград, заяви прессекретарят на руското президентство Дмитрий Песков.