Руският самолет, който се разби в Египет, „се е разпаднал във въздуха”. Това обяви представител на руския Междуправителствен авиационен комитет, цитиран от „Ройтерс”.

Експертът е направил заключението си след оглед мястото на катастрофата на Синайския полуостров. Той допълва обаче, че все още е много рано да се правят заключения.

Пътническият „Еърбъс А321” на руската компания „Когалимавиа” се разби в събота в Египет. Загинаха всички 224 души на борда.

Въпреки че първоначално египетските власти заявиха, че няма данни самолетът да е бил свален, вече е ясно, че той се е взривил в небето. Не се знае обаче от какво е била предизвикана експлозията - дали от взривен двигател или от противовъздушна ракета.

Междувременно „Ислямска държава” заяви, че тя е свалила самолета. В Русия започна събирането на материал за ДНК-разпознаване на жертвите.

Черните кутии са открити и са в добро състояние. Египетски разследващи и руски експрети вече започнаха разчитането на записите.

Руският транспортeн регулатор „Ространснадзор” разпореди на „Когалимавиа” да спре полетите на всички свои самолети „Еърбъс А321”, докато не бъдат установени причините за катастрофата.

Компанията обяви, че ще изтегли всички машини от този модел една по една за щателна проверка. Неин представител уточни, че мярката няма да доведе до отмяна на полети.

В момента компанията обсъжда с властите схемата на изтегляне на самолетите за проверка, уточнява „Ройтерс”.

По-рано днес „Когалимавиа” обяви, че всички нейни самолети са преминали техническите инспекции, преди да излетят. В изявление на сайта на компанията се казва, че тя няма никакви съмнения за професионализма на пилота и екипажа.