Европейската комисия ще одобри договор с фармацевтичната компания "Модерна" за закупуването на ваксина срещу COVID-19 за страните-членки. Новината съобщи председателят на Еврокомисията - Урсула фон дер Лайен.

"Модерна" обяви, че ваксината ѝ е с близо 95 процента ефективност.

Отново без да посочва цената за доставка на ваксината, Урсула фон дер Лайен добави, че предварителното споразумение предвижда доставка на до 160 милиона дози. Тя уточни, че това ще бъде шестото подобно споразумение на ЕС с производител на една от най-обещаващите ваксини досега.

Когато се докаже, че ваксината е безопасна и ефикасна, доставките ще започнат едновременно за всички страни от ЕС, пожелали това, и при еднакви условия, заяви председателят на ЕК.

Фон дер Лайен допълни, че мерките срещу разпространението на новата болест може да помогнат, но трайното решение са ваксините.

Страни като Австрия и Испания представиха планове за борба с коронавируса от януари до пролетта.

Властите в Мадрид ще започнат масова ваксинация от 1 януари, като първи ще бъдат медиците и възрастните хора.

В Австрия имунизацията също ще започне през януари, като ще продължи в три етапа.

Разчетите на Брюксел са да осигури близо 2 милиарда дози от общо 6 фармацевтични компании.

На този фон много европейски страни се готвят да разхлабят ограниченията.

Френският президент Еманюел Макрон ще обяви тази вечер план за поетапно смекчаване на националната карантина.

Испания и Великобритания, където са в сила строги ограничения, също планират от началото на декември поетапно връщане към нормалния ритъм на живот.

Англия дава възможност на пътниците, идващи от високорискови страни, да намалят карантината си. Условието е да се тестват след петия ден и ако пробата се окаже отрицателна, изолацията им ще бъде прекратена.

В Германия лидерите на 16-те провинции обмислят да предложат на канцлера Ангела Меркел затягане на мерките за 3 седмици и разхлабването им за коледните празници.

В същото време испанският крал Фелипе Шести се самоизолира за десет дни, след като се оказа, че е бил в контакт с човек, дал положителна проба за коронавирус.