Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави в телефонен разговор руския си колега Владимир Путин за победата му на президентските избори от 18 март. Двамата лидери обсъдиха развитието на двустранните отношения и актуални международни въпроси, съобщи пресслужбата на Кремъл, която отбеляза, че разговорът се е състоял по инициатива на американската страна, предаде ТАСС.

По предварителни данни на руската ЦИК Путин печели изборите с 76,69% от гласовете.

Двамата президенти са обсъдили "развитието на двустранните контакти, включително вземайки предвид промените в ръководството на Държавния департамент на САЩ". Особено внимание е било отделено на възможността за организиране на среща на високо равнище.

Тръмп и Путин също са обсъдили необходимостта от координиране на усилията за ограничаване на надпреварата във въоръжаването и по-тясно сътрудничество за осигуряване на стратегическа стабилност и борба с международния тероризъм.

При обсъждането на икономическото сътрудничество е бил проявен интерес към активизирането му, като конкретно е била спомената енергийната област.

Тръмп и Путин също така са обсъдили кризите в Сирия и Украйна и са изразили задоволство от понижаването на напрежението около оръжейната програма на Северна Корея, отбелязва Асошиейтед прес.

В разговора не е станало дума за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания, което изостри отношенията между Москва и Запада, отбелязва Франс прес.

На въпрос дали тази тема е била повдигната говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори отрицателно.