Доклад на комисия в Американския сенат чертае границите на руското влияние в Европа. В него България попада в една група със Сърбия, Черна гора и Унгария. Тази група докладът нарича „полуконсолидирани демокрации“.

Документът е от 10 януари. Той не е подкрепен от републиканците, а само от демократите в тази камара на конгреса.

За растящата руска намеса из цяла Европа са изготвени над 200 страници по инициатива на сенатора от Демократическата партия Бен Кардин.

„Нека американците и международната общност да видят истинските измерения и обхват“ на усилията на руския президент Владимир Путин да подкопава демокрацията по света, казва сенаторът.

Снимка: bTV

Пет страници са посветени на влиянието на Кремъл у нас – чрез енергийния сектор и отношенията с политически партии, както и културни връзки.

Според политолога Даниел Смилов това „цели да постави президента Тръмп под натиск да признае хибридните действия на Русия за опасност за САЩ и ЕС“.

Волен Сидеров демонстративно подари бутилка ракия на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в София, но в доклада, публикуван ден преди официалния старт на българското европредседателство, се припомня, че лидерът на „Атака“ е открил предизборната си кампания в Москва и е говорил срещу НАТО.

В текста са цитирани български данни за над 300 местни проруски уебсайтове, активирани по време на последните парламентарни избори.

„Силата на доклада е, че стъпва на факти – публични и струва ми се безспорни – казва Смилов. – Систематична картина, в която много ясно се виждат повтарящи се модели“.

Анализаторите препоръчват да се следи дали докладът ще генерира промяна в американската външна политика.

„Акцентът, който искат да прокарат демократите, е да не се случва оттегляне на САЩ от тези региони, който са под такъв тип влияние“, коментира Смилов.

Сенатът е институцията в Америка, която преди управлението на Тръмп винаги се е стремяла да постигне консенсус между републиканците и демократите по отношение на външнополитическите приоритети.