Дезинфектанти с метанол и ултравиолетови лъчи са само част от опасните продукти, които са изтеглени от европейския пазар през 2020 г. Това става ясно от годишен доклад на Европейската комисия.

Всичко това се случва с помощта на „Safety Gate” – системата на ЕС за бърз обмен на информация за опасни потребителски стоки, която помага за изтеглянето от пазара на опасни нехранителни продукти.

От всички сигнали, подадени през 2020 г., 9% се отнасят до продукти, свързани с COVID-19 - неефективни предпазни маски, дезинфектанти, съдържащи метанол, който може да доведе до слепота или дори смърт при поглъщане, както и ултравиолетови дезинфектанти, които излагат потребителите на силно облъчване, причиняващо кожни раздразнения.

Според доклада най-много сигнали са подадени за опасни играчки (27%), следвани от моторните превозни средства (21%) и електрическите уреди (10%).

„Safety Gate показа, че е устойчива на кризи, защото по време на пандемията от COVID-19 системата помогна на потребителите в качеството си на ключов инструмент за ефективното и бързо разпространение на информация за опасни продукти. С помощта на подобни защитни инструменти, правата на потребителите се гарантират допълнително”, казва комисарят по въпросите на правосъдието и потребителите Дидие Рейндерс.

Най-често подаваните сигнали за опасни продукти са свързани с такива, които причиняват фрактури или сътресение на мозъка (25%), следвани от химически компоненти в продуктите (18%) и рискове от задавяне при децата (12%).

През 2020 г. в системата са подадени близо 5400 сигнала за опасни за здравето продукти.