Поне 35 души, осем, от които деца и петима хуманитарни работници, са загинали в атаки над сирийския град Алепо, пред последното денонощие.

Най-малко 19 души са убити в удар на бунтовническите сили, а в бомбардировки на сирийското правителство са убили други 11 души във вторник, съобщи Сирийската обсерватория за човешки права (СОЧП).

Снимка: Reuters

В трета атака по център на неправителствена организация са загинали петима хуманитарни работници, известни като „белите каски”. Според СОЧП атаката по хуманитарния център е била умишлено насочена към организацията.

„Прицелването беше много точно”, коментира Ради Саад, защитник на граждански права, пред Ройтерс. „Белите каски бяха в центъра и бяха готови да помогнат. Когато чуха военните самолети да се приближават до района на центъра, дори не предположиха, че те са целта на атаката”, разказва Саад.

Снимка: Reuters

Атаките се случват ден след като бунтовнически сили убиха най-малко 19 цивилни и раниха други 120 души в нападения по частите на Алепо, контролирани от парламентарните сили.

По данни на СОЧП най-малко 60 души са загинали през изминалия уикенд в размяна на удари между правителствените и бунтовническите сили.

Снимка: Reuters

Междувременно стана ясно, че терористичната групировка "Ислямска държава"  е изправена пред големи финансови трудности. Тъй като няма с какво да плаща на хората си, много от тях дезертират.

Снимка: Reuters

Това разкри американският генерал Питър Гърстън, един от командващите антитерористичната операция в Ирак и Сирия пред АФП.

„ИДИЛ не може да плаща на хората от други държави. Те търгуват с автомобили, за да набавят пари. На някои бойци не се плаща нищо и те не участват в бойните действия“, каза генералът по време на телеконференция от Багдад.

 

“Ние виждаме, че пада моралния дух на нашия противник”, констатира Гърстън.

По думите му хората на ИДИЛ се опитват да дезертират, като се правят на бежанци или се преобличат с женски дрехи.

Освен това притокът на екстремисти от чужбина е паднал до 200 на месец, докато преди година показателят е бил 1500-2000 души.