Германската полиция предлага награда от 100 хил. евро за залавянето на тунизиеца Анис Амри, заподозрян за атентата на коледен базар в Берлин, при който загинаха 12 души.

24-годишният мъж е обявен за международно и обществено издирване.

Той е висок 178 см и тежи около 75 килограма.

Снимка: Reuters

Властите обаче предупредиха, че той може да е въоръжен и агресивен.

Възможно е и да е бил ранен от шофьора на камиона – полския гражданин Лукаш Урбан. Предполага се, че Амри е отвлякъл камиона, заедно с Урбан, който е бил все още жив по времето на атентат и може би се е опитал да го предотврати. Тялото на поляка беше намерено в кабината с множество прорезни рани.

Германските власти са попаднали на следите на Амри, след като в камиона убиец открили разрешително за временно пребиваване в Германия.

Анис Амри е роден през 1992 г. в южния тунизийски град Татауин. Той напуснал родината си като нелегален мигрант преди седем години, като първо отишъл в Италия. Там лежал четири години в затвора за подпалване на училище.

Според баща му мъжът, който днес е бил разпитан от тунизийската полиция, Амри отишъл в Германия преди година. Там подал молба за убежище, но тя била отхвърлена през юли. Опитите да бъде депортиран в Тунис не са успели, защото мъжът нямал документи за самоличност и тунизийските власти оспорвали, че е гражданин на страната.

Амри се преместил от германската провинция Северен Рейн-Вестфалия в столицата Берлин през февруари 2016 г.

Той е използвал различни самоличности. В европейската заповед за арест на Амри, издадена от германските власти, пише, че той използва шест различни имена. Освен за тунизиец той се представя още за египтянин и ливанец.

Градската прокуратура на Берлин съобщи, че заподозреният е бил наблюдаван тайно от властите в продължение на няколко месеца тази година. Наблюдението обаче било прекратено заради липса на доказателства.

„Все още не знаем със сигурност дали извършителят е един или са повече. Не знаем със сигурност дали той или тя са имали помощници“, каза федералният прокурор на Германия Петер Франк.

По-рано днес полицията претърси центъра за бежанци в Емерих, Северен Рейн-Вестфалия, откъдето е издадено разрешението за пребиваване. Според вътрешния министър на провинцията молбата му за убежище е била отхвърлена, но документите за депортиране още не били готови.

След атентата мерките за сигурност в цялата страна са засилени.

Говорителят на полицията Томас Нойендорф обяви, че полицейското присъствие на коледните базари, както и на други събития ще бъде увеличено. Служителите на реда видимо ще носят картечници. Освен това ще бъдат издигнати и пътни блокади на някои места.

Отговорност за нападението пое „Ислямска държава“, но според експерти съобщението на терористичната организация не може да се смята за достоверно. Вътрешният министър Томас де Мезиер заяви, че се разглеждат и други версии.