Държавният департамент на САЩ публикува нови 1280 страници от официалната електронна поща на Хилари Клинтън от времето, когато беше държавен секретар на страната, съобщава телевизия Ей Би Си. Това става след съдебно нареждане във връзка с разследването за това дали тя е държала конфиденциална информация на личния си пощенски сървър.

Документите са част от 15-те хиляди електронни писма, открити от ФБР във връзка със случая.

Според Държавния департамент, голяма част от публикуваната днес кореспонденция е от „почти пълни дубликати” на вече публикувани писма. Говорителят Марк Тонър посочи, че например на обществеността може да бъде представена позната поредица от съобщения с едно допълнително, в което пише „Моля, разпечатайте”.

Според ФБР около една трета от писмата са свързани с дейността на Клинтън по това време, но не е ясно колко от тях съдържат нови данни.

Скандалът с потенциалните нарушения на кандидат-президента при боравенето с класифицирана информация се разгоря с нова сила, след като ФБР обяви в края на миналата седмица, че възобновява разследването буквално дни преди президентския вот.

Писма на шефа на предизборния щаб на Клинтън Джон Подеста междувременно се появяваха в „Уикилийкс”. Основателят на сайта Джулиан Асандж днес обяви пред финансираната от Кремъл телевизия RT, че не е получил данните от руското правителство или други държави.