Чешката полиция съобщи, че е започнала разследване на президентската администрация на Милош Земан за „престъпления срещу републиката“ относно информирането на обществото за здравословното състояние на президента, който е в болница, предаде Ройтерс.

„Полицията ще започне разследване относно възможни незаконни действия, които могат да се разглеждат като признаци на криминални престъпления срещу републиката“, сочи официалното изявление.

77-годишният Земан беше приет в болница в Прага и се намира в интензивно отделение. По-късно се появи информация в медиите, че той страда от чернодробна енцефалопатия, което може да доведе до дезориентация и несвързано говорене.

Още при приема на президента в болница на 10 октомври, премиерът на страната Андрей Бабиш обяви, че Земан е в състояние да изпълнява президентските си задължения.

От болницата казват, че президентът е хоспитализиран по тяхна препоръка и настанен в интензивно отделение. И директорът на болницата, и лекуващият лекар отказват да коментират диагнозата на Земан без неговото изрично съгласие.

Сенатът на чешкия парламент обяви, че ще стартира процедура за отнемане на президентските правомощия от Милош Земан, тъй като вероятността той да се върне на работа в близките седмици е малка.